НОВИНИ


Разпети петък - професионален празник на политическия елит

12 6677 26.04.2019
Разпети петък - професионален празник на политическия елит
Целувката на Юда

Разпети петък не е ден за смирение. Не е ден за размисъл. Така ни говорят, защото искат да заобиколят темата за предателството. Исус Христос е предаден в този ден от най-близките си ученици и приятели. Разпети петък е триумф на злото.


Злото, което завидя на голямата обич и саможертва на синът Божи. И го хвърли в ръцете на обвинителя Пилат – прокурор по днешному, - който го изпрати на кръста.

Злото е възтържествувало и никакви приказки за смирение на душите, за тъга по Христос не могат да измият зловещото деяние.

 

Мост към днешния ни живот....

 

Гетсиманската градина... Колцина знаят за нея? Честно. На пръсти се броят и то от туристическите брошури.

 

Накратко историята. След като Исус се помолил с верните си ученици-апостоли, всички заедно изпяват „песните на възхвала“ всички отиват на Маслиновата планина. Оттам навлизат в градина, наричана Гетсимания. Исус обичал да ходи там.

 

Когато стигат до маслиновите дървета, Исус оставя осем от апостолите до входа на градината, като им казва: „Седнете тук, докато отида ето там и се помоля.“ Заедно с трима апостоли — Петър, Яков и Йоан — той влиза между дърветата. Обзет от силна тревога, Исус казва на тримата: „Душата ми е дълбоко нажалена, дори до смърт. Останете тук и стойте будни заедно с мене.“.

Той се отдалечава на известно разстояние от тях, „пада по очи на земята и започва да се моли“. „Татко, за тебе всичко е възможно, махни от мене тази чаша. Все пак нека бъде не както аз искам, но както ти искаш.“.

 

Исус вече е разбирал и се е измъчвал от предателството и приближаващата смърт. Затова моли Баща си да го спаси.

 

След това се връща при тримата апостоли и ги заварва заспали. Той се обръща към Петър: „Не можахте ли поне един час да останете будни заедно с мене? Стойте будни и не преставайте да се молите, за да не попаднете в изкушение.“. Това се повтаря три пъти. Исус съзнава, че не може да разчита на апостолите, които са силно уплашени и разкъсвани от съмнения. Тогава изрича: „Духът е бодър, но плътта е слаба.

 

След няколко часа Исус е прикован на дървен кръст като богохулник. Юда го е предал. Апостолите „спят“ уплашени… Злото празнува.

 

Днес. Тук. „Апартаментгейт“, корупция, лицемерие, лъжи, кражби, измами, неработещи институции, зависим законодателен орган, липса на справедливост, репресии срещу инакомислещите, излъгани граждани. Палят свещи, кръстят се в храма, "помагат" с народни пари, а не със своите, откраднатите, за ремонти на църкви и манастири, мислейки, че така ще измамят Бог и ще приспят съвестта си, както бяха приспани Христовите апостоли... Портрет на политическия елит.

 

Празнувайте, последователи на Юда! Вашият ден е!

 

Д-р Димитър Попкутуев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама