
Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол по празниците, съобщава „Фокус”, цитирайки д-р Даниела Томова, старши лекар в Клиниката „Гастроентерология“ към ВМА.
По Великденските празници причина за хоспитализациите са жлъчните кризи. Това се случва при пациентите, които имат камъни в жлъчния мехур. Употребата на големи количества яйца може да доведе до жлъчни кризи. Преяждането с козунаци, с месо може да доведе до възпаление на гастрити, язви. Суровите плодове и зеленчуци, особено салатите води до обостряне на колита“, коментира още д-р Томова.
По думите ѝ приемът на голямо количество храна и алкохол може да доведе до обостряне на панкреаса и до така наречените панкреатити.
„Периодично след тях следва хоспитализация до болнични заведения“, допълни още специалистът.