ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 27 ноември

0 3706 26.11.2009
Петъчната преса на  27 ноември

Вестниците пишат за Красьо, който казва: Истината не се търси, разчистват се сметки; за това, че Васил Божков нападна Дянков и Костов заради хазарта; че първите трима плащат самолета.



Красьо: Истината не се търси, разчистват се сметки, цитира 24 часа.

Ден след като Волен Сидеров оповести имената на политици от тройната коалиция, фигуриращи в телефонното тефтерче на Красьо Черния, в. "Атака" го публикува вчера. В него има 960 имена. Други 87 номера били записани в SIM картата, те не са отпечатани. Копие от списъка с телефонните номера на 28-годишния Красимир Георгиев било оставено в пощенската кутия на Сидеров. След проверка с отговорни лица той се убедил, че документът е автентичен. Бизнесменът, за когото се твърди, че обещавал шефски постове в магистратурата срещу 200 хил. евро, е разследван за лъжесвидетелстване. Проверяват го не само за лобиране във Висшия съдебен съвет, но и в други сфери - за обществени поръчки. В сряда шефът на комисията във ВСС, проверяваща връзките на магистрати с Георгиев - Божидар Сукнаров, каза, че не са открити данни за извършено престъпление. Потърсихме за коментар самия Красьо и лица, фигуриращи в телефона му.
До момента винаги съм помагал и съм бил на разположение на разследващите. Преди пет месеца предадох доброволно телефона си с цялата информация в него и SIM картата му за експертиза по разследване за търговия с влияние в съдебната система, както ми бе обяснено. Подписах на момента, в който ми бе поискана и декларация, с която отворих банковата си тайна за достъп до сметките и сейфа ми. Не съм чел публикувания във в. "Атака" списък с имена на хора от телефона ми, но ако е верен, за пореден път ще стане ясно, че всъщност чрез това разследване се преследват далеч по-различни цели от заявените. В ХХI век в правова държава-членка на ЕС най-безотговорно се нарушават конституционни права като се разгласява лична информация. Наред с това се разнася в публичното пространство и класифицирана информация по разследване, поне така ми бе казано - да предоставя телефона си за експертиза по досъдебно производство. Ако изнесеното в медиите е достоверно, то длъжностни лица най-безобразно нарушават закона, като предоставят данни по разследване. Случващото се с нищо не помага за разкриване на каквото и да било престъпление, а се използва за политически и междуличностни конфликти.

Единната ставка за хазарта стана 15%, изчислява Дневник.

Данъкът върху хазарта ще е 15%, а ставката ще е единна за всички дейности, реши парламентът. За по-високо облагане на залозите върху мачове и случайни събития, както и за игрите с топки като тото и бинго имаше пълно единодушие от 149 депутати, сред които и представителите на опозицията от ДПС и БСП. За вдигане на облагането на лотарийните игри имаше 2-ма против. По-високо ще е и облагането на игралните автомати и масите за рулетка. От 2010 година за тях ще се плаща данък съответно от 500 лв. и 22 хил. лв. за всяко тримесечие, през което са били експлоатирани, при ставки към момента от 300 лв. и 18 хил. лв. за тримесечие.

Васил Божков нападна Дянков и Костов заради хазарта, добавя Дневник.

Акционерът в "Еврофутбол" и собственик на числовата игра "Евробет" Васил Божков обвини финансовия министър Симеон Дянков и Иван Костов, че осъществят геноцид над българския бизнес. В съобщение от днес тв каналът PRO.BG анонсира интервю с бизнесмена, което ще бъде излъчено тази вечер. Коментарът на Божков е по повод днешното решение на парламента да вдигне данъка върху хазартната дейност до 15% върху целия оборот при сегашни 10%. "Под натиска на един неуравновесен министър финансов и на един откровен лъжец и бащата на корупцията в България – Иван Костов, се осъществява геноцид върху българския бизнес. Това не е само върху хазарта, а върху целия бизнес в условията на криза се осъществява геноцид", е заявил Божков пред телевизията. "Евробет" организира числовата игра "Лото шанс" с нейните разновидности: "Еврошанс", "Лотоджакпот", "Лотомания" и "Шанс". Мажоритарен собственик в компанията е Васил Божков, който е акционер в букмейкърската агенция "Еврофутбол".

Бащата на Дянков: Виждам сина си само по телевизията, казва в интервю за Дневен Труд Денчо Дянков.

- Трудно се съгласихте на този разговор, защо?

- Това, което имам да кажа, не е много приятно. Тая го в себе си дълги години, но явно е дошло времето да сложа край на мълчанието.
- Симеон е единственото ви дете, нали?
- Да, точно така.
- В края на октомври министърът идва в Разград, не се ли отби да ви види?
- Не, научих за посещението му от вестниците. Всъщност не съм говорил с него от 13 юли 1987 г. От тогава той не ме е търсил и аз него също.
- Какво толкова се случи преди повече от 22 години, за да преустановите всякакви връзки със сина си?
- Тогава с майка му Румяна вече бяхме разведени. Тя живееше в София с някакъв преподавател по история на КПСС в Софийския университет, аз - в Разград, а Симеон - при баба си и дядо си в Ловеч. 13 юли е рождената дата на момчето ми. Симеон е роден през 1970 г. и тогава навършваше 17 години. Отидох в Ловеч, за да го видя и поздравя. Чаках го на маса в един ресторант. Той дойде, седна срещу мен и каза, че не иска никога повече да ме вижда. Заяви ми, че не съм му баща. Баща му бил научен работник. Успях само да отроня, че историята на КПСС не е наука, но той стана и излезе. Тогава го видях на живо за последен път.
- Сигурно шокът е бил огромен?
- Никога не съм изпитвал по-жестока болка, въпреки че на 15 октомври 1970 г. преживях тежка злополука в “Кремиковци”, при която пламнах като факла и едва ме спасиха в “Пирогов” с 28 процента изгаряния. Това бе по-лошо. Добре че с мен бе моя позната, иначе нямаше да съм между живите. Не помня как съм се качил в колата и какво се е случило след това. Тя ми каза, че съм получил сърдечен пристъп и съм загубил съзнание. Откарала ме в болницата и там едва ме спасили. От тогава и досега пия една шепа хапчета всеки ден, за да живея.

Първите трима плащат самолета, осведомява 24 часа.

Президент, премиер и председател на Народното събрание вече ще плащат самолета на властта, предвиждат промени в Закона за гражданското въздухоплаване. Досега транспортното министерство поемаше тези разноски на Първанов, Борисов и Цачева. Точно полетите на тримата се водят за специални и се ползваха с тази преференция. Ако самолет на авиоотряда беше ангажиран от министър или шеф на агенция, са плащаше от бюджета на агенцията. Попитахме министър Цветков дали правилно сме разбрали текстът, че полетите със специално предназначение се плащат от бюджетите на съответните институции. Правилно сте го разбрали. Сега всеки си хвърка, а плащам аз. Нека да си имат в президентството, Народното събрание и в правителството бюджети за полети и да си правят сметката. Като свършат парите - няма да летят, каза той. В предлаганите промени се предвижда и възможността правителственият авиоотряд да наема самолети за полети за първите трима и на мокър лизинг. Това означава да се наемат временно самолети с екипажи на други авиокомпании за полети до определени дестинации.

Тримата от запаса или петимата от РМС, анализира Дневен Труд.

“Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък! Цяла партия. Апарат огромен. Дано съумея да го управлявам добре и да измъкна държавата от кризата при капаните, които са ми заложени.” Това чистосърдечно признание на Бойко Борисов е направено в деня на клетвата на 116-те му депутати. (В. “24 часа”, 15 юли 2009 г.) Тогава той с бащинска гордост наблюдаваше от балкона на парламента прощъпалника на отрочетата си, които пренесе на гръб в законодателния храм. Странно обаче - въпреки успеха лицето му не бе усмихнато. Борисов знаеше, че 116 не стигат за мнозинство, което да му осигури парламентарен комфорт. Бе наясно, че за да държи кормилото на държавата, му предстои да лавира между противоположните интереси на Янев, Сидеров и Костов. Прие го като даденост. Но предупреди: “Ако ме изнудват и ми слагат подводни камъни, отивам на избори.” Едва ли обаче в този момент му е минавала мисълта, че подводни камъни могат да му сложат НЕГОВИТЕ депутати. Че о, ужас! те могат да се сдушат с най-върлите му врагове заради личните си интереси. И ако все пак е допускал, че сред тях, като във всеки човешки колектив, могат да се получат разногласия, то сигурно е изключвал, че това може да стане още на четвъртия месец от влизането им в парламента.
Е, в четвъртък, на 26 ноември, Борисов глътна това горчиво хапче. Видя как половината от отглежданите от него гербери пристанаха в лагера на душманите му от БСП и ДПС за т. нар. “приятелски заеми”. Предадоха го и тримата му шефове на ГЕРБ в НС: Искра Фидосова, Красимир Велчев и Тодор Димитров. Обясненията на Фидосова, че се налага прецизна редакция на текста издишат. Като опитен юрист, тя е можела да стори това, преди да го внесе в зала. И да спести резила на премиера, който му спретнаха неговите избраници. Ако пък идеята на кабинета да се хвърли светлина върху “необяснимите богатства” е несъвършена, Фидосова е можела в мига, в който проектът на МС пристигне в парламента, да вдигне телефона на Борисов. И поне да отложи дебата, като предотврати поредната демонстрация на хаос в законотворчеството.

Таванът на пенсиите се разклати в Страсбург, пише Дневник.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург ще решава дали таванът на пенсиите в България не нарушава правото на собственост и е дискриминация. Магистратите са приели за разглеждане жалбите на осем български пенсионери. Практиката показва, че над 90% от делата, по които съдът е решил да се произнесе, завършват в полза на жалбоподателите. Това означава, че осъждането на България за въвеждането на максимална пенсия е много вероятно и може да се случи още догодина. В момента пенсиите на близо 42 хил. души са намалени до 700 лв. заради правилото в Кодекса за социално осигуряване, че не могат да получават повече от 35 на сто от максималния осигурителен доход за предходната година. През 2010 г. то ще засегне нови 3 хил. души. Това ограничение беше въведено през 2000 г. с реформата в осигурителната система като временна мярка. Срокът на действието й обаче непрекъснато се удължава, като последно таванът на пенсиите трябваше да отпадне в края на тази година. Идеята беше да няма ограничение за размера на пенсията на хората, които ще оттеглят от работа след 1 януари 2010 г. Правителството обаче реши, че максимумът ще действа до края на 2011 г. с мотива, че иначе пенсионерите ще се разделят на привилегировани нови и ощетени стари, но реалната причина е, че държавата в момента няма пари за увеличението (около 10 млн. лв. месечно).

Оперират ни неподготвени доктори, осведомява Стандарт.

Лекари извършват операции, за които не са подготвени и това често довежда до грешки. Това сензационно разкритие обяви днес зам.-министърът по здравеопазването д-р Валери Митрев. В тази връзка здравното министерство, съвместно със съсловни организации, е започнало да изготвя паспорти на лекарите в страната с цел да се намалят тези случаи.
Вече е започнало изготвянето на професионални паспорти за кардиолози, хирурзи и анестезиолози. В тях ще се съдържа информация какви и колко операции е извършвал всеки лекар.

Плевнелиев и Вежди най-богати от министрите, подрежда Дневен Труд.


Най-богатите министри, при това законно, са Вежди Рашидов и Росен Плевнелиев. Сметната палата оповести декларациите за имоти и пари на властта, от които се разбира, че министърът на културата има в брой и на влог 1 953 000 лв. Рашидов е собственик и на много имоти. Строителният министър Росен Плевнелиев има 5 къщи и 189 000 лв. на влог. Той обаче очаква да получи 1 млн. евро от фирми, които напусна.

Фандъкова вдига таксата за детска градина, информира Дума.

Таксата за детска градина в София най-вероятно ще бъде повишена. Това стана ясно вчера, след като новата кметица Йорданка Фандъкова обяви, че нейният екип разработва антикризисни мерки за столицата. 325 лв. е размерът на месечната издръжка на дете в общинско детско заведение и само 40 лв. се покриват от родителите под форма на такса. Децата в детски градини са 36 000. Искам да проверя каква е нагласата на родителите за повишаване на таксата, тъй като размерът й не е променян от 2003 г., призна Фандъкова. По-късно след нейна среща с няколко родителски комитета стана ясно, че представителите им са подкрепили принципно повишаването на таксите. Вярно е, че родителите заплащат не повече от 25 на сто от месечната издръжка на детето в градината, но за някои семейства и вдигането на таксата с 10 лв. е драстично, коментира пред ДУМА общинският съветник от БСП Бойко Маринков. Той съобщи, че левицата готви своя позиция по въпроса и посъветва Фандъкова да следи много по-внимателно родителските нагласи в интернет.

Посланикът ни в САЩ се поболя, узнаваме от Новинар.

Българският посланик в САЩ Лъчезар Петков, който беше предложен от външно министерство за отзоваване заради открити нарушения по време на парламентарните избори, е болен. Това е и причината да не се яви на заседания на временната комисия, която проверява нарушенията на вота. Петков трябваше да бъде изслушан в комисията, но от МВнР е предоставен болничен лист на дипломата, който е издаден на 20 ноември и е за седем дни. Председателят на комисията Явор Нотев уточни, че няма да има време за втора покана на посланика, тъй като срокът на комисията изтича на 2 декември. свен Петков Румяна Желева предложи за отзоваване и посланика в Турция Бранимир Младенов. Той сам си подаде оставката.

От "Левски" поискаха главата на Михайлов, той им се подиграва, съобщава Новинар.

За оставка на сегашното ръководство на БФС и свикване на Извънреден конгрес през януари изненадващо настояха от "Левски". Гневът на "синьото" ръководство бе породен от съдийството на дербито с "Литекс" (2:2), в което реферът Николай Йорданов изгони Минев и Кръстовчев барабар с треньора Георги Иванов-Гонзо, а червен картон видя и капитанът на гостите Радостин Кишишев. Двубоят бе белязан и от скандален бой в официалната ложа на "Герена", където ултраси на "Левски" нахлуха и разкървавиха финансовия директор на ловчанлии Величко Дихонов. "Не може селяндурите от Ловеч да идват в София и да правят каквото си поискат - бесен бе членът на УС на "Левски" Георги Марков. - Колкото до съдията - няма да позволим да се гаврят с нас, подобно нещо не е било и по времето на Тодор Живков и Милко Балев. Първенството е опорочено, това ръководство на БФС трябва да си ходи и да има нов конгрес." На "сините" атаки веднага последва и контра от страна на "Литекс" и институцията, водена от Борислав Михайлов.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама