СВЯТ


Джулиан Асандж се изправя пред британски съд

0 3674 01.05.2019
Джулиан Асандж се изправя пред британски съд
Джулиан Асандж

Основателят на ”Уикилийкс” Джулиан Асандж ще се изправи пред британския съд, за да отговаря за нарушаването на гаранцията си от преди седем години, когато се укри в еквадорското посолство в Лондон.


Целта - да избегне екстрадиране в Швеция, предаде БГНЕС.

 

Австралиецът, който бе арестуван на 11 април, след като еквадорското правителство го предаде може да бъде осъден на до 12 години в затвор.

 
Асандж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

 

През 2010 г. основателят на "Уикилийкс" замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за които Асанж отрича.

 

Шведският съд го включи в международен списък за издирване, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция.

 

През юни 2012 г. Уестминстърският магистратски съд издаде присъда за задържане, защото Асандж не се явил в съда. Оттогава австралиецът се крие в еквадорското посолство в британската столица.

 

След задържането му еквадорският президент заяви, че Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу “изтезания или смъртно наказание”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама