ЕВРО ИЗБОРИ 2019


Управата на София не се грижи за града

0 3357 02.05.2019
Управата на София не се грижи за града
Николай Цонков, народен представител от „БСП за България“, избран от София

В някога зелената ни столица днес има дефицит на паркове и градинки. Управлението на София претърпява пълен провал. Всеки ден ставаме свидетели на възникващи проблеми, свързани с ремонти на уличната мрежа, инфраструктурата, парковете и градинките, влошаване на транспортната организация в столицата.


Всички тези проблеми се дължат на цялостното управление на София и на липсата на планиране. Кметът г-жа Фандъкова отговаря за цялостната дейност, свързана с територията, благоустрояването и предоставянето на качествени услуги и създаване на благоприятни условия за живот на столичани. Дълбоко невярно е да се говори за некачествено изпълнение на инфраструктурните проекти и ремонтите в града, защото кметът отговаря за проектирането на тези инфраструктурни проекти, за избора на изпълнител, за надзора както от страна на фирмата, така и от страна на общината.

 

Същевременно видяхме как беше изпълнен проектът между СУ и Народното събрание - неравни фуги, неспазване на срока за изпълнение и т.н. Тук бих посочил ремонтите и на детските градини, и училищата, които също се извършват некачествено - само един пример е 70-о ОУ в район Връбница в столицата. 

 

От една страна, се усвояват неефективно европейските средства, защото не е ясно дали се избират най-важните места в столицата, които трябва да бъдат благоустроени, а от друга, изпълнението е некачествено. С две думи - усвояват се европейски средства заради самото усвояване. 

 

Основната задача на кмета на София е да осигури добри условия за живот, работа и възстановяване на гражданите. Това би трябвало да става чрез благоустрояване, подобряване на инфраструктурата, а оттам - и на транспортните връзки на районите и кварталите с централната част на града. А добре виждаме, че е сбъркана и организацията на транспорта. Нещо повече, г-жа Фъндъкова не може да осигури нормални условия на труд за шофьорите от градския транспорт, а какво очакваме за нормалните условия на живот на всички софиянци. 

 

Бих дал два примера, емблематични за столичното управление. Избран съм от 25-ти МИР-София, където са разположени големи жилищни райони - Овча купел, Люлин, Надежда. В последно време се вихри стихийно застрояване, "уплътняване" на междублоковите пространства, унищожаване на тревните площи. В Овча купел заради изграждането на метростанция от 2017 г. е спряно движението по основна пътна артерия за квартала бул. "Президент Линкълн". Поради това е променена транспортната схема в района, непрекъснато има транспортни тапи и се натоварват малките улички. Не бих искал да отварям темата за чистотата на Овча купел и на улиците. 

 

Неотдавна присъствах на обществено обсъждане на задание за Общ устройствен план на района и ми направи впечатление липсата на достатъчно паркоместа за живеещите в него. Спомнете си строежа на жилищна сграда до бл. 413, който застраши околните блокове и живеещите в тях. По същия начин в Люлин и Надежда изчезват междублоковите пространства. Ще посоча и  примера с район Нови Искър, който е един от най-големите по територия, в него се намират гр. Нови Искър и 12 села. Инвестициите там се свеждат до няколко футболни игрища - Войнеговци и Балша, и детските площадки. Същевременно тревните площи, уличната мрежа, тротоарите са в лошо състояние.

 

За съжаление моят избирателен район е забравен от управляващите на София, просто голямата част от инвестиционната програма, както и европейското финансиране се концентрират в централната част на столицата. БСП в София винаги е настоявала да се обърне внимание и да се благоустрояват периферията и крайните квартали на София. Бих искал да поканя г-жа Фандъкова в моя избирателен район, за да ми покаже какво е направила общината за хората там. Общината се управлява мудно, бавно и доказателство за това е и построяването на Северната тангента. Тя е важна транспортна артерия, която обслужва както Нови Искър, така и цяла София. Северната тангента е от 2015 г., но до ден днешен все още не са пуснати всички проектирани отбивки. За краткия срок, в който е в експлоатация тангентата, се наложи тя да бъде ремонтирана заради пропадане на някои участъци близо до с. Требич. От друга страна, липсата на връзки създава неудобство на живеещите там, натоварва движението само в една част на тангентата. От шест отбивки са завършени само две - при с. Требич и при с. Чепинци.

 

Тепърва трябва да бъдат завършени отбивките към бул. "Вл. Вазов", с. Кубратово, бул. "Ботевградско шосе" и бул. "Илиянци". На мой въпрос отговорът на Столичната община беше, че са много тежки отчуждителните процедури. Измина повече от година - и нищо. На приемна на 26.03.2019 г. жителите на Нови Искър отново ми поставиха този въпрос. Ето защо ще участвам в създаването на Инициативен комитет и гражданска подписка за бързо завършване на подходите към Северната тангента на София.

 

И накрая бих искал да засегна въпроса за комуналните услуги от страна на общината. На практика и тук виждаме провал - не се поддържа чистотата на парковете, градинките и улиците. Не се осигуряват достатъчно паркоместа на софиянци в централната част на града и така се стимулират... частните паркинги. Защо не се направи например подземен паркинг под парка "Заимов". Възрастни хора са ми разказвали как преди години улиците в София са се миели всяка сутрин. Сами знаете какво е състоянието на Борисова градина, на Южния и Западния парк и как не се поддържат тревните площи там.

 

Впрочем в някога зелена София днес се забелязва голям дефицит на паркове и градинки. В централната част на Нови Искър няма нито един парк, където младите семейства, майките с деца да се разхождат, да карат колела и ролери. Знам, че ще се обсъжда изграждането на църква в кв. Курило на Нови Искър - на място, което е било отредено за парк. Хубаво е да се направи църква, но също така хубаво е да се направи и парк за жителите на района.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама