НАРОДЕН ГЛАС


Фрог пита Порожанов кой точно ще връща 10 млн. лв. от къщи за гости

9 7195 02.05.2019
Фрог пита Порожанов кой точно ще връща 10 млн. лв. от къщи за гости
Министерство на земеделието

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че за 62 къщи за гости има наложени финансови корекции в размер на 10 млн. лв. Фрог Нюз изпрати официално запитване до министерството му, с молба да ни отговорят кои точно са собствениците на тези къщите за гости, които трябва да върнат взетите евро пари.


Румен Порожанов каза още, че за 32 имота собствениците е трябвало да върнат цялата сума, защото вилите не са ползвани по предназначение.

 

Предвид скандалите с къщите за гости и огромната сума, за която явно са констатирани нарушения, изпратихме запитване до ведомството на земеделския министър, съгласно Закона за достъп до обществена информация, с молба да ни предоставят конкретни имена и суми. Попитахме кои са собствениците на тези 62 къщи за гости и кои са собствениците на 32-та имота, за които собствениците е трябвало да върнат цялата сума. Освен това се поинтересувахме върнати ли са сумите и в какъв размер е била всяка от тях.

 

Надяваме се до ни отговорят и на въпросите какви са санкциите при неизплащане на сумите и как продължава проверката на къщите за гости в страната. Всяка една проверка би следвало да има и определена конкретика, заради това си позволихме да попитаме и дали сред собствениците има лица, които са на някаква длъжност в държавна институция.

 

Възможно е министерството своевременно да реши, че трябва публично да публикува списъкът с тези имена, предвид общественият интерес.  В крайна сметка има практика да се публикуват имената и сумите, които дължат некоректни данъкоплатци или дори длъжници по кредити към КТБ и т.н. Защо да няма и публично оповестяване на злоупотребили с обществени или европейски средства?


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама