СВЯТ


Горещини, суша и наводнения очакват Европа през 2050

2 5681 27.11.2009
Горещини, суша и наводнения очакват Европа през 2050
Покачването на температурите е най-ярко изразено в Южна Европа Вяра Йовева

Европа не е защитена от климатичните промени, въпреки че е по-добре подготвена да се справи с тях в сравнение с други региони. Нашият континент се затопля много по-бързо, отколкото са средните показатели за света, предава Франс прес.


България е сред страните, сериозно застрашени от недостиг на вода.

"При глобално затопляне с 0,8 градуса по Целзий за един век в Европа средното увеличение е с 1,1 градуса", казва Жаклин Макглейд, изпълнителен директор на Европейската агенция по околната среда.

Покачването на температурите е най-ярко изразено в Южна Европа, Финландия и централните части на континента.
Горещините от 2003 г. (които взеха 70 000 жертви) вероятно са само предизвестие за бъдещите лета, отбелязват учени.
Перспективите за 2050 г., представени в доклад на Европейската агенция по околната среда, разделят континента на две – безводна Средиземноморска част, която е на път да се превърне в пустиня, и северна част с повече валежи през зимата и чести наводнения.

Лятото на 2008 г. вече показа тези контрасти – продължителна суша в Испания и катастрофални наводнения във Великобритания.

В не толкова далечно бъдеще най-голям проблем ще бъде водата. Девет държави вече страдат от сериозен недостиг на вода : Кипър, Испания и Италия, но също така Белгия, България и части от Обединеното кралство (Англия и Уелс).
Климатичните промени ще се отразяват все по-зле върху региони, които и сега изпитват затруднения, обяснява Андре Жол, автор на доклада.

Континентът трябва да намали потреблението на вода не само за земеделието, но и в домакинствата.
Алпите, от които идват 40 % от сладката вода, се затоплят близо два пъти по-бързо от средната стойност за света (1,48 градуса по Целзий за един век). Още два градуса и повече от една трета от ски курортите са обречени.

"Дебитът на реките ще се промени изцяло: той ще е много голям през пролетта и ще има голяма опасност от наводнения в Германия и Холандия, но през лятото водата ще е много по-малко за всички: Виена ще е застрашена от тежък недостиг на вода в бъдеще", казва Жол.

В Южна Европа на земеделието се падат 60% от потреблението на вода, на някои места – до 80 %. Ако няма достатъчно вода, реколтите могат да се свият драстично, дори може да се наложи отказ от отглеждане на пшеница по крайбрежието на Средиземно море.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама