НОВИНИ


Ивайло Дичев: 30 г. църквата ни се движи от скандал към скандал

5 5009 08.05.2019
Ивайло Дичев: 30 г. църквата ни се движи от скандал към скандал

Последните 30 години църквата ни непрекъснато се движи от скандал към скандал, каза пред БНР проф. Ивайло Дичев по повод визитата на папа Франциск и съпровождащите я полярни реакции.


Пред „Хоризонт“ той уточни, че не е вярващ и наблюдава „отстрани тази ситуация нито имам критики, нито претенции към църквата“.

 

Тя „напомня за се себе си с някакви неща от типа на Мадона, която в един момент заклеймяваше, йогите, които се оказаха врагове, после пък измислиха и някаква Истанбулска конвенция, с която взе да се бори...Непрекъснато такива неща, които от една страна възмущават здравомислещите хора, а от друга страна очевидно работят за нея, защото по този начин тя припомня за себе си“, каза Ивайло Дичев.

 

„Има две страни - едната е тези канонически ситуации, никой не им се бърка в това, разбира се – едните използвали квасен хляб, другите неквасен хляб, едните си пускали брадите, другите не си пускали… Този формализъм е много характерен за нашата публичност изобщо. Формални неща скриват същностните“, каза той.

 

„Вместо същностните ценности на християнството, които са любовта, разбирателството между хората, мира, разбира се, скромността и т.н., се хванаха в някакви глупости от преди 1000 години“, каза Дичев визирайки схизмата от 1054 г.

 

В отговор на въпроса защо се разшири конфликтът извън църковните среди и се стигна до толкова интерпретации, дори и в сферата на конспирацията, той каза: „Папата очевидно е символ на глобализацията. Католическа църква буквално означава универсална църква. Католико значи универсален и тя първо обединява много вярващи и второ - нейната идеология е такава тя се опитва да обедини всички хора, да търси човешкото в човека и т.н.“

 

„Папата идва тук с послания, такива, които да преодолеят нашите тук етнически сблъсъци, нашите дрязги и да ни накарат да мислим за важните неща. Тези неща включително са свързани с нашето отношение към бежанците, към бедните, към онези, които глобализацията и либерализмът изключват в икономическото развитие. И срещу това веднага се вдигнаха всички онези, които днес наричат себе си националисти...“, каза Ивайло Дичев. И продължи:

 

„И то се надигнаха с обичайната си агресивна простотия, бих казал. Такива неща се изляха, наистина, които обикновено се излизат по повод на Сорос, на жените, които щяхме да защитаваме от насилие, на ромите и т.н... На бунт се вдигнаха онези, които се страхуват от глобализацията“.


 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама