ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 30 ноември

0 4014 29.11.2009
Понеделнишката преса на 30 ноември

Вестниците пишат за това, че премиерът Борисов намери своя Торбалан; за лавина от жалби, белязала вътрешните избори на СДС; за това, че безполезните институти на БАН ще бъдат закрити.



Топим се един друг в казана, цитира Новинар.

Премиерът Бойко Борисов е категорично съгласен с онази приказка за нашия казан в ада, на който няма пазач, а българите се топим един друг в него. Това обяви сам министър-председателят по повод реакциите на опозицията за ресора на еврокомисаря ни Румяна Желева. Ресорът е по-важен от предишния и се надявам, че Желева ще се справи, подчерта за пореден път Борисов, откакто получихме от ЕК международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи. Нека да мине кризата, да извадя държавата от блатото, в което ни оставиха със спрени фондове, тогава да правят каквото искат, заяви Борисов по повод исканията за вот на недоверие. Премиерът Бойко Борисов обаче не пожела да си направи бърз тест за СПИН, защото го било страх от иглите, пошегува се самият той. Това стана ясно след края на футболния мач, част от националната кампания анти-СПИН вчера, в която взе участие и премиерът.
Министър-председателят заяви още, че новият външен министър, който ще заеме поста на Румяна Желева, ще бъде мъж.

И премиерът Борисов намери своя Торбалан, анализира Дневен Труд.

Торбалан, Баба Яга, злият вълк, който яде непослушни деца… Като малки все поне един път ви се е случвало да чуете изречението: “Ако не слушаш, не заспиваш, не папкаш и т. н., ще дойде ( Тук попълвате името на съответния злодей) и ще те накаже…”Психолозите отдавна твърдят, че подобни заплахи не са кой знае колко педагогически издържани и с тях най-много да докарате безсъние или нощно напикаване на горкото си отроче.
Кой знае защо обаче, ние - народът, електоратът, управляваните - все се оказваме в положението на непослушни дечица, които трябва да бъдат държани в покорство с нещо страшно. Превантивно, за всеки случай. Който и да е на власт, не пропуска дребните или по-едрите заплахи. Някои от плашилата отдавна са се превърнали в евъргрийни. Напоследък отново актуален е призракът на предсрочните избори. Какви предсрочни избори, моля ви, та управлението се радва на всеобща популярност и на впечатляващи рейтинги, поне според социолозите. Логиката на заплахата този път е малко по-различна. Идва баш от министър-председателя. Преди дни Бойко Борисов се разгневи на нещо като коалиционния си партньор от РЗС Яне Янев, който му отправяше подмятания за лобита в ГЕРБ (а може вездесъщият Яне да е имал своите основания, съдейки по странното поведение на ПГ на управляващата партия при гласуванията на текста за приятелските заеми малко по-късно през седмицата). Борисов се разсърди и се закани в прав текст: “Ще направя предсрочни избори и пак ще има (РЗС - б. р.) 2,9%, колкото на изборите в София. Объркал е църквата, където се моли.”И това не е за първи път. Мине не мине, и Борисов размахва този коз. Заговори за предсрочен вот още при сформирането на кабинета, ядосан от претенции на “Синята коалиция”. В края на октомври гневът премиерски отново извади любимия образ: “Ще направя предсрочни избори и ще им видя сеира на всички тогава, защото вместо да излязат и да кажат: “Ей, един се намери, който да се мъчи да оправи държавата в криза, след като сме източили парите”, те продължават да ми създават допълнително напрежение.”

Кунева: Останах на поста си заради АЕЦ “Козлодуй”, съобщава Новинар.

Финансирането на АЕЦ “Козлодуй” е причината досегашният ни еврокомисар Меглена Кунева да остане на поста си, въпреки че беше избрана за депутат в ЕП на изборите през юни. “Тези 300 милиона евро са една от причините да довърша мандата си като комисар - заяви вчера тя. - Когато през 2005 г. се разглеждаше финансовата рамка 2007–2013, ние не бяхме членове на съюза и бяхме само наблюдатели. Направихме политически совалки и получихме обещание, че пари за България ще се намерят след 2009 г. Дотогава имахме гарантирани компенсации”, обясни Кунева. “Междувременно започна кризата, 2009-а си изтичаше… и можехме да си останем само с добрите намерения."

Лавина от жалби беляза вътрешните избори на СДС, пише Дневник.

Жалби за нарушения и незадоволителна избирателна активност белязаха вътрешните избори на СДС за лидер и негови заместници в неделя. Над 10 хиляди членове на СДС в страната имаха право да участват във вторите вътрешни избори на синята партия. През декември м.г. по същия начин председателския пост зае Мартин Димитров. В неделя той се състезаваше с трима претенденти: Любен Петров - кмет на столичния район "Витоша" и кандидат на софийската организация, която напоследък е опозиция на централното ръководство, Румен Христов, смятан за близък до някои кръгове в ДПС, който на предишния вътрешен вот зае второто място, и Иво Цанев, който напусна парламента при разцеплението на СДС през 2004 г. Внушителен беше свитъкът от жалби, който репортерът на "Дневник" видя към 16 ч. на бюрото на националната комисия по провеждане на изборите. Сигналите идваха предимно от застъпници на кандидатите Любен Петров и Румен Христов и се отнасяха най-вече за затваряне на изборни секции много преди 17 ч., когато приключваше изборният ден.

Безполезните институти на БАН ще бъдат закрити, оповестява Дневник.

Институтите на БАН, които са получили най-ниска оценка от европейските експерти при одита на академията, ще бъдат закрити. Това каза председателят на научната институция акад. Никола Съботинов пред "Дневник". Останалите звена на академията ще бъдат преструктурирани според препоръките на евроекспертите. Те ще представят утре доклада, който проверява жизнеността и полезността на институтите. С резултатите от него ще бъде запознат и министърът на образованието Сергей Игнатов. Съботинов обясни, че не е виждал доклада на Европейската научна фондация и ще го получи утре сутринта. В него институтите на БАН щели да бъдат разделени по категории според качеството на научните изследвания, продуктивността, полезността и ефективността на управлението. "Тези, които получат най-ниска оценка, ще бъдат закрити", обясни Съботинов. Перспективните звена пък ще бъдат подпомагани, за да се развиват още повече. Пред БНР Съботинов каза, че е спокоен за външната оценка, която академията ще получи, защото е уверен в способностите на учените.

Сменят лихвата - пращат ти писмо, информира Дневен Труд.

При всяка промяна на лихвите по потребителски заеми банките ще са задължени да уведомяват предварително клиентите си. За целта те ще изпращат съобщения на хартиен или на друг носител. Това гласи проектозаконът за потребителския кредит, внесен в Народното събрание. Проектът ще прати в историята огромните наказателни лихви при предсрочно погасяване, стигащи до 5%. В бъдеще те няма да надхвърлят 1%, а ако лихвата е плаваща, обезщетение няма да се дължи. Потребителските заеми у нас са 1,17 млн.
До 1% наказателна лихва, ако върнеш заем по-рано 
При предсрочно погасяване на потребителски кредит клиентът ще дължи максимум 1% наказателна лихва върху сумата. Това гласи проектозаконът за потребителския кредит, приет от правителството. В него пише, че лицето има право по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията си и кредиторът не може да откаже. Обезщетението ще е до 1%, когато оставащият период на договора е по-голям от една година. Ако е по-малък, неустойката не може да е над 0,5%. Тези клаузи ще важат, когато кредитът е с фиксирана лихва за целия период. Ако лихвеният процент е плаващ, клиентът няма да дължи нито лев обезщетение.

Мутри с бухалки чупят краката на актриса, разказва 24 часа.


Мутри с бухалки счупиха краката на актрисата и модел Десислава Зидарова при жесток побой като в бандитска наказателна акция. При нападението пред фризьорския салон на жертвата в столичния кв. Лозенец е отмъкната чантата й. Основна версия на полицията е, че покушението не е с цел грабеж, а има личен мотив, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. 29-годишната красавица затворила салона си "Нейл бар" заедно с 24-годишния коафьор Миро. Следминута на ул. "Персенк" върху двамата се нахвърлили трима мъже с бухалки. Нападателите съборили Деси на земята и започнали да я удрят със зверска сила. С много по-леки удари бил отблъснат фризьорът, който опитал да защити Деси. След като налагали жертвите си няколко минути, биячите побягнали и се качили в тъмна кола, паркирана наблизо. Сигнал за побоя е получен около 21,15 ч в Четвърто РПУ. Полицаите открили Зидарова на земята, в много тежко състояние и обляна в кръв. Актрисата губела съзнание на няколко пъти заради жестоките болки от счупванията. Тя и Миро веднага били откарани в "Пирогов".
Медиците установили, че Зидарова има пукнато ребро, фрактура на дясна подбедрица, пукната лява подбедрица и избити зъби. Жената е оставена за лечение в травматологията. Коафьорът Миро се отървал с по-леки наранявания и бил пуснат за домашно лечение. Актрисата разбрала, че дамската й чанта липсва чак в болницата. В нея имало мобилен телефон, лични документи и кредитни карти."Посегателството спрямо Десислава е било много по-остро, отколкото спрямо момчето. Нападението не е с цел грабеж, чантата й е дадена без никаква съпротива", обясни МВР шефът. Запознати разказаха, че в началото на годината Зидарова се разделила с бащата на двете си деца заради 21-годишния Стайко Стайков, син на шефа на "Сис индъстрис" Миньо Стайков. Двамата се запознали на светско парти и се събрали да живеят заедно в мезонет в Бояна. Докато били гаджета, Стайко осигурил личен бодигард на Деси, потвърди информацията Цветан Цветанов. Наскоро обачедвамата се разделили и Зидарова останала без охрана. От полицията обясниха, че се проверяват всички нейни контакти.

Швейцария забрани строежа на нови минарета, известява Дневник.


Швейцарските гласоподаватели изненадващо одобриха предложението в страната да се забрани строежът на нови минарета, сочат прогнозни резултати от неделния референдум, приключил точно на обед. Ако данните се потвърдят официално, това ще е сериозно поражение за традиционно неутралното по такива деликатни въпроси правителство на Швейцария, коментира Ройтерс. Освен това резултатът може сериозно да влоши отношенията с близо 300 хиляди мюсюлмани в страната и икономическите отношения с ислямския свят. Изненадата идва от това, че социологическо проучване от 9-14 ноември показа, че 53% от отговорилите са против инициативата. По това време 37% я одобряваха (при 34% през октомври), а 10% не бяха се определили. "Изглежда, инициативата за поправка на конституцията е подкрепена и данните очертават позитивна тенденция в тази посока. Това е огромна изненада", съобщи франкофонската телевизия на Швейцария половин час след затварянето на урните.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама