НОВИНИ


Няма да закриват Националният център по наркомании

1 3848 09.05.2019
Няма да закриват Националният център по наркомании

Националният център по наркомании в столицата няма да бъде закрит, а ще стане част от по-голяма структура, която се занимава с проблемите на общественото здраве, съобщи bTV.


Taка от здравното министерство обясняват проекта за правителствено постановление, които предизвика много реакции.

 

В социалните мрежи се появиха твърдения, че държавата обръща гръб на зависимите заради материален интерес към парцела, където се помещава центъра или даже че случващото се е вендета срещу успешната метадонова програма.

 

Директорът на центъра д-р Пламен Попов заяви , че "прозира личностов, а не професионален подход" по отношение на съдбата на центъра.

 

Той е на мнение, че опитът да се закрие центъра е довело до напускането на много специалисти, а привличането на по-млади кадри е затруднено от ниското ниво на заплащане.

 

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова смята пък, че злоупотребява с болна за обществото тема.

 

Тя е категорична, че метадоновата програма няма да бъде засегната, а също така и няма да бъде закрита единствената у нас лаборатория, която следи динамиката на заразяване с ХИВ и хепатит сред зависимите.

 

Всички специални звена ще минат към Националния център за обществено здраве и анализи.

 

Йорданова подчерта, че за първи път проблемите с наркозависимите са изведени като един от водещите проблеми на управлението.

 

Желяз Турлаков от Терапевтична общност "Ново начало" коментира, че ако наистина се говори за преструктуриране на центъра, а не за закриване, това може да бъде и добър вариант.

 

"Крайно време е този проблем да бъде разглеждан с останалите проблеми на общественото здраве".

 

Припомняме, че само преди два дни излезе поставновление на Министерски съвет, където се съобщава, че се предвижда закриване на Националния център по наркомании.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама