СВЯТ


Тръмп утежни санкциите срещу Иран

0 4389 09.05.2019
Тръмп утежни санкциите срещу Иран
Доналад Тръмп

САЩ с още по-тежки санкции срещу Иран заради решението на Техеран частично да се оттегли от ядреното споразумение от 2015 година.


Евросъюзът обяви, че държи на сделката и отхвърля "ултиматумите" на Иран.

 

Само няколко часа след като Техеран обяви, че няма да изпълнява част от споразуменията в Съвместния всеобхватен план за действие, както официално се нарича ядрения пакт, Доналад Тръмп подписа санкции върху приходите от иранския износ на индустриални метали - стомана, алуминий, мед и желязо.

 

Тези сектори дават около 10% от иранския износ и са източник на свежа валута. В изявлението на Белия дом се каза, че натискът върху Техеран ще продължи, докато страната не прекрати дестаблизиращите си действия в региона, като финансирането на терористични групи и развитие на ядрени и балистични програми.

 

Китай видя в новите санкции заплаха и за пазара на нефт. Съвместния всеобхватен план за действие е един от стълбовете на архитектурата за ядрено въздържане, и неспазването му не е решение, каза Федерика Могерини - върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

 

"Оставаме изцяло ангажирани с изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена сделка. Това е въпрос на сигурност за нас и за целия свят. Инвестициите на Евросъюза в неразпространението на оръжие продължава да бъде приоритет", заяви Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

 

Според анализатори натискът от страната на Вашингтон е безпрецедентен, но с действията си Техеран показва, че е готов за това предизвикателство и има козове, с които да въздейства.

 

"Съществуват финансови организации, които са извън редовия международен пазар, и чиято цел е да улеснят износа на ирански петрол. Именно за тях Иран се опитва да окаже натиск върху еропейците", коментира Ювал Уебер, политически анализатор, цитира БНТ.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама