ЕВРО ИЗБОРИ 2019


Момчил Неков откри осмия Събор на овцевъдите и козевъдите в България

0 3745 10.05.2019
Момчил Неков откри осмия Събор на овцевъдите и козевъдите в България
Лясковец, Великотърновска област

Кандидатът за евродепутат от ”БСП за България” Момчил Неков се включи в откриването на традиционния Събор на овцевъдите и козевъдите в България. Събитието се проведе за осми пореден път в местността на Петропавловския манастир край Лясковец, Великотърновска област.


“От няколко години работим със сектора у нас и набелязахме основните проблеми и предизвикателства пред овцевъдите. Техните притеснения и съображения бяха отразени и в доклада за овцевъдството на Европейския парламент. Секторът е много перспективен и дава възможности за поминък в селските райони. Отговорност на държавата е да осигури необходимите условия, визия и финансиране за това.” Това коментира Момчил Неков на събора.

 

Държавата е зациклила и не прави нищо за да констатира проблемите на овцевъдите и козевъдите, камо ли да ги реши.“ Кометира още  Момчил Неков.

 

На въпроси на журналисти за търговските споразумения на ЕС, такова каквото е например това с Нова Зеландия, евродепутатът посочи, че земеделието винаги е „жертвеният агнец“ в тях. „Да, има много да се работи, в Комисията по земеделие в ЕС, аз съм обръщал сериозно внимание на сектора, правил съм много поправки, за да можем да се справяме с проблемите на европейско ниво и в България. Препоръките и решенията от Брюксел, обаче се обезмислят, ако на национално ниво не се прави нищо, а парите за земеделие се „инвестират“ в лични вили на властимащите.“, добави още той.

 

„Аз много се радвам, че въпреки всичките си проблеми, хората тук не са се обезверили и продължават да работят, въпреки държавата. Можем да развиваме сектора, да му върнем реномето, но за това трябва чуваемост.“, каза още Неков. „Аз контактувам с животновъдите постоянно, миналата година направих национлана среща, точно с цел изготвяне на стратегия. Защото проблемите не се решават само с искане и даване на оставки, както стана и тогава. Вече една година не виждаме резултат от тази оставка, проблемът си стои. И една огромна институция разпределя нецелесъобразно огромни суми, както виждаме, повечето в лична полза.“, добави още той.

 

Съборът на животновъдите се проведжа за осми път под мотото „Българските храни от български суровини.“ В този контекст беше насочена и голяма част от работата през мандата на Момчил Неков. Обиколката на евродепутата в региона продължава през целия ден, днес и утре.

 

Кандидатът за евродепутат обърна внимание, че в търговските споразумения на ЕС сектор "Земеделие" често става “жертвен агнец”, защото решенията често са негативни за голяма част от селскостопанските производители след дълги преговори.


"Страни като Австралия и Нова Зеландия са силно конкурентни при овцевъдството, затова трябва да вдигнем реномето на животновъдството в България. То трябва да бъде много по-добре подпомогнато и да се развият марките за качество. Държавата няма стратегия за животновъдството", заяви при откриване на събора кандидатът на “БСП за България” - Момчил Неков. В заключение той каза, че българското качество е известно в световен мащаб и трябва да се запази.

 

На събора участие взеха депутатите Весела Лечева и Валентин Ламбев и областният председател на БСП - Велико Търново Петко Тюфекчиев.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама