НОВИНИ


Елена Йончева: Организираната престъпност се е сляла с държавата

7 4754 14.05.2019
Елена Йончева: Организираната престъпност се е сляла с държавата
Елена Йончева БГНЕС

Борисов е председател на предизборен щаб на ГЕРБ. Това е нарушение. Но от ГЕРБ винаги постъпват така, когато погазят закона - атакуват опонентите си, за да замажат нарушението. Организираната престъпност се е сляла с държавата и президентът трябва да бъде коректив.


Това каза в предаването "Здравей, България" кандидатът за евродепутат и водач на листата на БСП Елена Йончева.

 

Заедно с нея гост в студиото беше българският еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ Мария Габриел. "Бойко Борисов не е присъствал на предизборно събитие на ГЕРБ. Ние си имаме предизборен щаб, който отговаря за нашите прояви. Държавата не може да спре да работи, защото сме в предизборна кампания. Бойко Борисов е лидер на ГЕРБ, а президентът Румен Радев трябва да е надпартиен и обединител на нацията, но не виждаме такова нещо. Напротив. Той дейно взима участие в кампанията на БСП", отговори Габриел .

 

"Моята битка в последните две години е с несправедливостта и бедността в България. Ние сме член на ЕС от 12 години и за съжаление ни най-малко не сме се доближили до нивото на живот на другите държави членки на ЕС. Корупцията е основният проблем. Тук се наляха милиарди, а българските граждани продължават да живеят в бедност. Това сочи доклад на ЕК. Там ясно е написано, че над 40% от българите живеят на прага на бедността и сигналите за корупция са срещу висшите политици в България", разкри Йончева.

 

"В това няма капка истина. От БСП четат доклада на ЕК като дявола евангелието. В България се спазва върховенството на закона. Аз мога да говоря за други доклади - на Фич, на Мудис, в които рейтингът на България непрестанно се повишава и инвестиционният климат се определя като много добър. Нарушения има навсякъде в ЕС. Ясно е разписано в правилата на ЕС, че нарушителите ще връщат евросредствата. Категорично трябва да обявим, че българският народ няма да плаща никакви глоби", отвърна Мария Габриел.

 

"В момента в България се случва един герберски капитализъм. Аз се надявам в  следващия европарламент да има една силна група от леви партии и следващият председател на ЕК да бъде ляв. Големият проблем на Европа е, че в момента тя няма обща външна политика и обща отбранителна сила. Ние трябва да разберем каква Европа искаме. Моят филм показа ясно как за оградата по българо-турската граница са отпуснати милиони, а тя се прескача със стълба. Има камери за наблюдение, но те не работят. Факт е, че през България има мигрантски поток", обяви Йончева.

 

"Европейската обща отбрана е реалистична цел, но тя ще отнеме още време и не трябва да заблуждаваме хората. Най-важното е да се изгради обща европейска политика спрямо мигрантската криза. Всички европейски партньори признават, че българската граница се охранява най-добре. Нашата цел е това да продължи да се случва. В момента има нулева миграция в България. Трябва да бъдем коректни с фактите", заяви Мария Габриел.

 

"България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете. Съгласна съм, че в България безработицата спада. Приносът на Бойко Борисов е голям по тази тема. Той успя да изгони над 2 млн. българи от страната, защото, за да успееш в България трябва да си член на шайката на ГЕРБ", заяви Йончева.

 

"За първи път миналата година успяхме да обърнем тренда. В България се върнаха повече българи, отколкото я напуснаха. Ясно е, че имаме още много работа, но нас не ни е страх от това. Не искам да влизам в ненужни спорове, но на всички е ясно кога имаше най-голямо напускане на България - по време на управленията на БСП", отговори й Мария Габриел.

 

Дебатът между водачите на листите на ГЕРБ и БСП - Мария Габриел и Елена Йончева, премина спокойно, но показа ясни разлики между двете. Около това мнение се обединиха политолозите доц. Стойчо Стойчев и доц. Борис Попиванов. 

 

Политологът доц. Борис Попиванов заяви: „Габриел е демонстрирала натрупаните си познания по конкретиката на европейката институционална политика, на ЕК, а от друга страна Елена Йончева ясно постави на нейното внимание въпроси, по които все още партията, която представлява Габриел, не успява да даде убедителни отговори”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама