НОВИНИ


ЕС даде 40 дни на БАН да преструктурира феодалната система

6 5512 30.11.2009
ЕС даде 40 дни на БАН да преструктурира феодалната система
Николай Съботинов

До 20 януари 2010 управителният съвет на БАН трябва да внесе предложения за преструктуриране на академията. Това е крайният срок, даден от ЕС, заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов по време на представянето на доклада на независимата оценка на постоянните научни звена на БАН.


Научният потенциал, с който работи БАН, е застрашен от лошо финансиране, а академията работи в режим на оцеляване, заяви още председателят на Академията.

В независимата оценка направена от експертите от европейския научен фонд и европейската федерация на Академията на науката е записано, че БAН е разпознаваем изследователски център и има място сред научните институти в Европа, обясни Съботинов.

Сред основните изводи е и факта, че много от работещите в БАН извършват ценна изследователска дейност, а има и екипи с водещи световни позиции в областта на науката. Наблюдаваното от експертите е постигнато в много тежки финансови условия, в които българските учени се проявили героизъм, отбеляза Съботинов.

Сред големите тревоги пред които е изправено ръководството на академията е и въпроса за следващите поколения учени - въпрос, по който трябва да се разговаря и на политическо ниво, убедени са учените.

Сред препоръките на международните организации към БАН е да се подкрепят младите изследователи, да се създадат условия за трансфер на научни продукти в практиката, да се подобри качеството на научните публикации и да се стимулира гъвкавостта и динамичността в работата на институтите. Експертите препоръчват и да се създадат научно- консултативни комитети.

В доклада е записано, че има един институт, който по един от критериите за оценяване е получил една от най- ниските възможни оценки- D. Според академик Съботинов е ясно, че този институт не трябва да съществува по-нататък. Той ще бъде разформирован и преструктуриран. Има и няколко института, които и по трите критерия са получили оценка С, което означава, че тяхната дейност няма международно значение.

До 20 декември всички научни звена ще трябва да се запознаят с доклада и да внесат предложения за преструктуриране.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама