БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Норвегия спонсорира проект за българските води

1 5405 30.11.2009
Норвегия спонсорира проект за българските води
Стартът на проекта беше приветстван от посланик Тове Скарстейн Вяра Йовева

Очаква се България да получи 1,1 милиона евро от Норвегия, предназначени за създаването на информационна система за нашите води.



Това стана ясно, след като Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Дирекцията по водни ресурси и енергетика (NVE) към норвежкото Министерство на петрола и енергетиката подписаха партньорско споразумение, с което стартира изпълнението на проект «Информационна система за разрешителни и мониторинг при управление на водите» по Норвежката програма за сътрудничество, съобщават от пресцентъра на екологичното ведомство.

Проектът е в съответствие с Националната стратегия за развитие на водния сектор в България и основната му цел е да се осигурят IT инструментите за ефективен мониторинг и контрол на издаваните разрешителни по Закона за водите и комплексните разрешителни, издавани по Закона за опазване на околната среда, както и за публикуване на съответните регистри на разрешителни и данните от мониторингана разрешителните. Общата му стойност е 1 386 096 евро, от които 1 178 000 евро безвъзмездна помощ от правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество. Програмата се управлява от норвежката държавна фирма „Иновация Норвегия".

Очакваният резултат е да бъде изградено ядрото на единна информационна система за водите, с което незабавно ще се облекчи работата на бизнеса в страната. Срокът за изпълнение на проекта е краят на април 2011 г.

Стартът на проекта беше приветстван от посланик Тове Скарстейн, която посочи, че този проект е част от по-голяма програма на норвежкото правителство на стойност 20 млн. евро, насочени към партньорство между норвежки и български организации в приоритетни области. С изпълнението му България «ще получи един ефективен инструмент, който ще позволи да бъде приложена политиката на Европейския съюз за водните ресурси» - каза при подписването Агнар Ос - генерален директор на Дирекцията по водни ресурси и енергетика (NVE) към норвежкото Министерство на петрола и енергетиката. От българска страна документът беше подписан от заместник-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, председател на Управляващия комитет по проекта.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама