ЕВРО ИЗБОРИ 2019


Петър Витанов: Каузата ми е преодоляване на неравенствата и увеличаване на доходите

2 4309 16.05.2019
Петър Витанов: Каузата ми е преодоляване на неравенствата и увеличаване на доходите
Петър Витанов БГНЕС

„Каузата, с която тръгвам към Европа, е преодоляване на неравенствата и увеличаване на доходите. Можем да говорим за външна политика, обща политика, сигурност и отбрана, но това което виждам в страната – тази ужасяваща бедност, ме кара да променям фокуса си.”


Това каза пред БНТ кандидатът за евродепутат от „БСП за България” Петър Витанов.

 

Според него европейската рамка може да преодолее дори дефицитите на едно несъстоятелно вътрешно управление, в това число и доходите. Витанов припомни, че въвеждането на единен минимален европейски стандарт за пенсия и минимална работна заплата е възможно и реално. Той поясни, че става дума за еднакъв процент за целия ЕС, който да е съотнесен към съответната държава- спрямо нейния БВП или стандарт на живот. Освен това, в евросъюза е имало резолюции за обвързване на минималната работна заплата със средната. В България минималната работна заплата е едва около 40% спрямо средната, докато в евордирективите пише 60%.

 

„Смятам, че данъчното облагане трябва да остане в правомощията на националните държави. Ние имаме нужда от друг тип интегриране, включително икономическо, преди да заговорим за общоевропейски данъчни ставки. Данъчната ставка е и възможност, и инструмент за поощряване на инвестициите”, каза Петър Витанов.

 

„Солидарността е елементът на ЕС, който започва да отсъства. Социалният характер на ЕС също”, каза Витанов. „Смятам, че ЕС е проект на мира и като такъв- трябва да се опитва да установява мир по света и да дава средства за установяване на държавността, защото бежанците и мигрантите са следствие на войните и бедността”, добави още кандидатът за евродепутат от левицата.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама