ЕВРО ИЗБОРИ 2019


Момчил Неков: Напоителните системи трябва да са приоритет за българското земеделие

0 3195 17.05.2019
Момчил Неков: Напоителните системи трябва да са приоритет за българското земеделие

Възстановяване и изграждане на напоителните системи трябва да е приоритет за българското земеделие. Това е основен проблем за земеделските производители в област Пловдив, стана ясно на срещи със земеделци в региона на кандидатите за евродепутати от листата на ”БСП за България” Момчил Неков и Димитър Данчев.


Неков обясни, чеКомисията по земеделие на Европейския парламент наскоро е приела доклад за бъдещата Обща селскостопанска политика, който призовава за специална помощ за напояване в следващия програмен период. Той бе категоричен, ченапояването в земеделието трябва да бъде национален приоритет, а не системите да се разбиват или разпродават.

 

“Водата става все по-оскъден ресурс, а без нея не може да има зеленчукопроизводство. Ако не се вземат мерки на национално ниво, максимум до десет години, няма да има никакви български плодове и зеленчуци. Системите за напояване трябва да са национален приоритет, а не да се разбиват или разпродават, както става по времето на ГЕРБ.” Това заяви Момчил Неков на среща с производители на зеленчуци в Асеновград. Те изразиха възмущението си, че в магазините и веригите се продават вносни продукти, а те са длъжни да продават на безценица. “Как така се получава, че държави с по-висок стандарт успяват да произвеждат толкова евтино?! Без държавна политика и подкрепа това е невъзможно. Без вода това не става! У нас обаче подкрепа явно не искат да дават. Малките и средните производители са прегазвани.” Това сподели с възмущение производителка на зеленчуци в Асеновград.

 

 Срещите на кандидатите продължиха в град Първомай, където посетиха два шивашки цеха. "Ние, от БСП, ще настояваме за преразглеждане на политиката на ЕС спрямо Русия. Тя е важен търговски партньор и потенциалът трябва да се използва, а не да се стои пасивно. Тази фабрика работи със суровини от Руската федерация. С политиката на ГЕРБ и ЕНП има реална опасност отношенията с тази страна да се влошат. Това не е в национален интерес”, заяви кандидатът за евродепутат Димитър Данчев. "Държавата не застава зад иновациите. Тя не подпомага желаещите да се развиват. Корупцията изяжда всичко. Субсидиите и помощта от ЕС отиват само към подбрани хора.” Това споделиха директорите на тези цехове. “Много сериозен проблем се оказва нелегалният внос на влакна от трети страни. Нелегалната конкуренция притиска родните производители.”, коментираха още те.

 

В село Градина хората споделиха своето възмущение- до какво е сведено селското стопанство у нас - да се дават субсидии на 100 души в страната. Срещите продължиха и в с. Дълбок извор. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама