ЕВРО ИЗБОРИ 2019


Лидия Чорбанова, „Движение 21“: Ако изпратим същите зависими евродепутати, които се управляват от министър-председателя с SMS-си, България ще продължи да губи повече от колкото да печели от членството си в ЕС

0 3783 20.05.2019
Лидия Чорбанова, „Движение 21“: Ако изпратим същите зависими евродепутати, които се управляват от министър-председателя с SMS-си, България ще продължи да губи повече от колкото да печели от членството си в ЕС

• Имат ли сили малките партии да мерят сили с ГЕРБ, БСП и ДПС на тези евроизбори?


Крайно време е силите на партиите да се измерват по идеите и принципите, които отстояват, а не по членския внос и броя на членовете им. Дванадесет години след присъединяването ни към Еврепойския съюз се оказва, че  България не членува достойно в него. Българският глас в Европа не се чува. Доказателство за това е, че ползите за обикновения български  гражданин са пренебрежимо малки и не се отразяват върху подобряването на жизненото равнище. Това ще продължи да бъде така, ако изпратим и този път в Европейския парламент същите представители на същите партии, които управляват България през последното десетилетие. Ако изпратим същите зависими евродепутати, които се управляват от министър-председателя с SMS-си, България ще продължи да губи повече от колкото да печели от членството си в ЕС.

 

·         Явявате се сами на тези избори. Имахте ли предложения за създаване на коалиция или след последните избори решихте, че повече няма да се коалирате?

 

Получихме покани за разговори и създаване на коалиции от много политически формации. Решението, което бе взето единодушно в нашите ръководни органи, отразяваше желанието на нашите членове на изборите за Европейски парламент да се явим самостоятелно. Ние сме политическа формация, която твърдо и неизменно, от създаването си до сега отстоява принципни позиции на тези избори не бяхме склонни да правим компромиси. Сформирахме листа, която не просто е равностойна на листите на основните играчи на българската политическа сцена, а листа, която качествено превъзхожда многократно листите на ГЕРБ, БСП, ДПС! Срещнахме се с много хора в цялата страна, които вярваха, че проектът „обединена Европа“ се е разминал с техните очаквания, които също като нас вярват, че България не членува достойно в Европейския съюз, но всички без изключение възлагат надежда, че промяна е възможна. Именно за това и ние се включихме самостоятелно в надпреварата за Европейския парламент защото вярваме, че промяна е възможна  и тя е в нашите ръце.

 

·         Говорите за алтернатива на модела ГЕРБ-БСП, какво можете да предложите вие на българските избиратели?

 

Дебатът за бъдещето на Европа и дебатът за бъдещето на България са неразривно свързани и започват тук, в България. За промяната обаче, която всички желаем трябва да създадем предпоставки. Първата, задължителна предпоставка за е отстраняването на ГЕРБ от власт. Следващата е да не допуснем в Европейския парламент същите представители, от същите партии, които управляват България през последното десетилетие. Ако изпратим същите зависими евродепутати, България ще продължи да губи повече от колкото да печели от еврочленството си. Доказателство за това е, че ползите за обикновения български  гражданин са пренебрежимо малки и не се отразяват върху подобряването на жизненото равнище. И така ще продължава да бъде ако и този път не успеем да разбъркаме картите на ГЕРБ, БСП  и ДПС, а и ако се подведем по псевдопатриотизма на ВМРО, ВОЛЯ и АТАКА.

 

·         Какви са основните ви приоритети?

 

Ние ще се борим за еднакво заплащане за равен труд, на едно и също работно място в Европа и страната ни. За правото на българските фирми за равен достъп до свободния пазар, но и правото на работниците на достойни доходи, пълни осигуровки, отпуски и други социални придобивки. Ще работим за въвеждане на общ данък върху финансовите транзакции. Печалбите да се облагат там, където се създават. За реални инвестиции от Европейските фондове, които да подпомагат местните икономики и повишават качеството на живота. Убедени сме, че задължителна стъпка за реформата в ЕС е даване на право на законодателна инициатива на членовете на Европейският парламент. Това ще бъде наша първостепенна задача в Европейския парламент.

 

·         Какво могат да направят българските евродепутати за една по-социална Европа?

 

Периодът, който ще започне в Обединена Европа след 26 май е изключително важен за бъдещето на Съюза. Ще се обсъжда и договаря новата финансова рамка, ще се проектират споразуменията за партньорство със страните-членки, ще се гради Европейския социален стълб, ще се сформират както изглежда регионални партньорства. И България не може и не бива да отсъства от масата на преговорите, както е отсъствала до сега. Българският народ трябва да излъчи евродепутати, които да представляват неговите интереси, а не евродепутати както тези, които до сега имахме, които да са ангажирани с лобиране само в личен интерес, в лична полза. Страната ни е разкъсана от задълбочаващо се социално неравенство. Намаляването на броя на хората в бедност в ЕС е основна цел на Стратегията Европа 2020

 

·         Трябваше ли България да гласува против пакета „Мобилност“ и навреме ли реагираха българските евродепутати?

 

Нали никой няма съмнение, че пакета „Мобилност“ се е появил за една нощ? България има 17 евродепутати и един еврокомисар, госпожа Габриел, които също като българския народ бяха изненадани от пакета „Мобилност“?!  Не, просто са пропуснали да реагират тогава, когато е трябвало. Сезираха се в последния момент, когато трудно вече можеше да се предизвика благоприятен обрат. Това е много важен урок за българите които изпращат в Европейския парламент депутати, чийто единствен ангажимент е да лобират са собствените си интереси и така да проспиват важните за страната ни законодателни инициативи. За да черпи обаче повече преимущества от секторните политики, България трябва да участва равнопоставено в регионални партньорства. Вярвам, че за да отвоюваме по-големи предимства в съответните секторни политики, трябва да насърчаваме  изграждането на трансгранични икономически, социални, научно-технически мрежи, за по-голямо икономическо, социално и териториално сближаване в регионана Балканите.

 

·         Какъв резултат очаквате?

 

Призоваваме българите да излязат и да гласуват и така да объркат сметките на управляващите, да затруднят максимално готвените изборни манипулации. Ние имаме увереност, че можем да изпратим представител в Европейския парламент. Тази увереност идва от многобройните срещи с гражданите, които проведохме и от заявките, които избирателите дават, че са готови да се противопоставят на статуквото и да направят всичко възможно за отстраняването на ГЕРБ от власт.

 

·         Ако успеете да влезете в европарламента към коя група от партии ще се причислите?

 

Несъмнено в новия Европейски парламент ще сформират нови политически семейства. Ние даваме заявка за присъединяване към прогресивните сили, или казано по друг начин – към тези сили, които стоят срещу статуквото.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама