ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 2 декември

1 3924 01.12.2009
Пресата на 2 декември

Вестниците пишат за похитители във Фейсбук; за ромска банда, която изнудва генерал за 250 000 евро; за пожалената от владиците Коледа.



Похитители във Фейсбук, осведомява Стандарт.

Похитителите на Румен Гунински най-вероятно са пращали посланията си чрез социалната мрежа Фейсбук. Това разкриха пред "Стандарт" източници от полицията. Бандитите са се включвали в групата "Румен Гунински - Ние сме с теб". Така те са избягвали общуването с бащата на Гунински по мобилни телефони, за да не бъдат подслушвани и засечени от полицията. Сред съобщенията между приятелите на 21-годишния студент Гунински наистина има странни послания, които са извън логическия поток на обсъжданите теми.
Повечето от тях са на английски и уж идват от Острова и Сингапур. Те се появяват винаги около датите на даване на трите вноски от откупа.

Ромска банда изнудва генерал за 250 000 евро, описва Дневен Труд.

Бившият шеф на Гражданска защита ген. Никола Николов е бил изнудван от ромска банда за 250 000 евро. Той платил 150 000 под заплахата, че в медиите ще се появят за него компромати. После решил да се оплаче в МВР. Четирима изнудвачи били арестувани. Те рекетирали генерала със заканата, че ромски предприемачи ще кажат как са му плащали, за да им дава обществени поръчки след бедствия и аварии. В случая е замесен и лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев, но още не е ясно участвал ли е той в престъплението, казаха разследващи. Кънчев присъствал на една от срещите между Николов и изнудвачите му.

Политиката на ЧЕЗ: Съд до дупка на държавата, цитира Дневен Труд.

ЧЕЗ е отворила мащабна война в съда срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), стана ясно вчера. Фирми на енергото са завели общо 32 дела срещу държавни институции, като 31 от тях са срещу регулатора.
“ЧЕЗ е повела политика на оспорване на решенията на ДКЕВР”, констатира председателят на комисията Ангел Семерджиев. Натрупан е доста негативизъм в отношенията на ЧЕЗ с потребителите, допълни той. Чрез дълги съдебни процедури енергото в Западна България се опитва да не спазва изискванията на държавата. Когато се събере критична маса от нарушения, може да се стигне и до отнемане на лицензията, подчерта Семерджиев.

Водата в 10 града скочи до 16 на сто, твърди 24 часа.


Водата в 10 града поскъпна от 1 декември от 4 до 16%. Това реши в понеделник на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но оповести цените във вторник. Най-много ще плащат за вода в Кнежа, там поскъпването е 16,4%. След тях са русенци - при тях скокът е с 22 ст. или с 15,5%. Общата цена - доставяне и отвеждане вече е 1,57 лв. за кубик. В Шумен кубикът мина двата лева, той вече струва 2,08 при 1,94 лв. досега. Предстои поскъпване на водата в още 13 града, сред които Велико Търново, Кърджали, Сливен, Видин, Плевен.

Бойко Борисов: Бъдете европейци, свалете двойно GSM-а, цитира 24 часа.

Намалете цените, България не може да е държавата с най-високи тарифи на джиесема, призова Бойко Борисов операторите във вторник. Премиерът успокоил шефовете на "М-Тел" Андреас Майерхофер, на "Виваком" Бернар Москени и на "Глобул" Харис Коцибос , че правителството не желае да се меси в свободния пазар, но намаляването е изключително важно за обикновените хора. Средната цена на едро в ЕС е 12 ст. на минута, а у нас е 21 ст. Това означава разговорите да поевтинеят двойно. В момента операторите свалят цените по график, който предвижда това да стане в края на 2011 г.

Здравната реформа направи рязък завой, информира Дневник.

Представата за предстоящата реформа в здравноосигурителния модел, обявен преди десетина дни от министър Божидар Нанев, претърпя драстични промени, след като вчера председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов обяви предложенията на ГЕРБ по въпроса. Те се оказаха доста по-различни от идеите на министъра, като основното разминаване е за мястото и ролята на частните здравни фондове. Според Иванов в тях трябва да се осигуряват само работещите, а хората, за които плаща държавата, да останат в здравната каса, докато концепцията на Нанев предвижда частните фондове да се конкурират за допълнителния задължителен пакет от медицински услуги и всички граждани да се осигуряват в тях.

Сметната палата откри нарушения в бюджета на МС, съобщава Новинар.

Сметната палата внесе в Народното събрание доклада за резултатите от одита на изпълнението по бюджета на Министерския съвет за периода от 1 януари до 31 юли 2009 г. Проверката беше поръчана от депутатите през лятото. Изводите са, че бюджетът на МС за проверения период е формално разпределен според различните програми.
Към 31 юли миналата година ведомственият жилищен фонд на МС включва 61 жилища. Част от тях се ползват в нарушение от хора, които не са били служители на МС. Според експертите на Сметната палата от главния секретар на МС не е създадена необходимата организация и не е осъществен както трябва контролът на процеса по съставяне на бюджета.

Български строители на "Люлин" започнаха гладна стачка, четем в Дума.

Гладна стачка започнаха вчера български работници в турската фирма "Мапа Дженгиз", строяща автомагистрала "Люлин", съобщиха от КНСБ. Лидерът на синдиката на строежа Илиана Гогева и двамата секретари на организацията ще гладуват, докато не бъдат изпълнени исканията им за нормални условия на труд и равно заплащане. "Не искаме турска храна, каквато ни дават в момента", каза Гогева. В строежа участват близо 600 работници, повечето от които са турски граждани. Стачката не е организирана от КНСБ, синдикатът няма законово основание за това.
На тази много сериозна крачка, каквато е една гладна стачка, колегите са се решили, тъй като няма чуваемост от страна на мениджмънта на турския консорциум. Това каза за ДУМА лидерката на структурата на КНСБ в Перник Наташа Ангелова.
Ние се подписваме средно срещу 700 лв. на месец, а на турците се превеждат по 1350 евро заплата, като парите се пращат на семействата им, обясни синдикалната лидерка на обекта. Отделно турските работници получават по 300 лв. джобни пари, безплатно общежитие и безплатна храна три пъти на ден.

Владиците пожалиха Коледа, научаваме от Монитор.

Владиците от Светия синод решиха да оставят Коледа да се празнува на 25 декември и тази година, съобщиха от Синодалната палата. Това обаче може да е за последно, ако на 20 декември архиереите решат да бъде върнат старият църковен календар. Според него Рождество Христово се пада на 6 януари, обясни за “Монитор” главният секретар на Светия синод епископ Наум. На 20 декември се очаква да бъде разгледана молбата на група вярващи от Челопечене и свещеник Марий Димитров, който служи по стария календар с разрешението на патриарх Максим повече от 20 години. Искането е заведено с входящ номер 1014 от 20 ноември. Документът е парафиран от председателя на Богослужебната комисия Сливенския митрополит Йоаникий като допустим за разглеждане от Светия синод. Имам мнение по въпроса, но ще го кажа след заседанието на синода в зависимост от решението, което вземе, каза Неврокопският митрополит Натанаил, който също е в Богослужебната комисия, която има решаващ глас по въпроса за стария и новия календар.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама