СВЯТ


Кунева гушка за сбогом 360 хил. евро

20 5792 01.12.2009
Кунева гушка за сбогом 360 хил. евро
Късметлийката Кунева Вяра Йовева

По 360 хиляди евро ще получи всеки от отиващите си 13 европейски комисари, в това число и Меглена Кунева.


Сумите са договорени отдавна между държавите членки, като е използвана системата, съществуваща в международните организации, съобщи БНТ.

Всеки отиващ си комисар получава 1 месечна заплата плюс между 40% и 65% от заплатата в продължение на три години. Процентът зависи от това, колко време един комисар е работил за изпълнителния орган на Евросъюза. Основната заплата на един еврокомисар е около 19 900 евро, отделно от различни бонуси за преместването в Брюксел и пътни разходи.
Когато обаче един комисар се разделя с комисията, му се полагат допълнителни суми. Най-дълго служилите в сегашната комисия - шведката Уолстрьом и германецът Ферхойген, ще получат близо по 490 хиляди евро. Те включват една заплата от 19 900 евро плюс 65% от тази заплата, но в продължение на следващите 3 години. Меглена Кунева, която има близо 3 години стаж, ще има право на около 360 хиляди евро.

Напусналите Брюксел комисари нямат право в продължение на няколко години да заема пост в частния сектор в ресора, в който е работил в интерес на Евросъюза, разясняват от ЕК. Целта е да няма конфликт на интереси. Тези пари се явяват като компенсации за този ограничен избор на работа.

Когато бившият вече комисар си намери нова работа, нещата се променят - ако новата му заплата общо за 3 години е 200 хиляди евро, а от комисията му се полагат 360 хиляди, Брюксел плаща само разликата от 160 хиляди евро.
Най-абсурдна в случая изглежда ситуацията с полския комисар Павел Самецки. Късметлията напуска след само 6 месеца служба и въпреки всичко на него му се полага компенсация не по-малка от 350 хиляди евро.Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама