НОВИНИ


СДС се разцепи след избора на Мартин Димитров

40 4885 01.12.2009
СДС се разцепи след избора на Мартин Димитров

Столичната организация на СДС настоява Националния комитет по вътрешнопартийни избори да се произнесе за резултатите от последните избори за председател и зам.-председатели на сините.



От организацията са категорични, че ще бъдат безкомпромисни към нарушенията и подчертаха, че настояват политиката да се прави на светло. „Нашето настояване на изборите в неделя беше да се проведат преки избори за всички нива на партията в един ден, за да се избегнат всякакви манипулации от новоизбраното ръководство и принципът да бъде един и същ и равен за всички нива в партията", съобщава news.bg.

Това заяви председателят на столичното СДС Борислав Бориславов. Той посочи, че това е било подкрепено от софийската организация на Национален съвет, но не се е възприело поради неизвестни причини. Много жалби са внесени в Комисията за вътрешните избори за председател на СДС, посочи председателят на СДС-София Борислав Бориславов. Бориславов призова внесените жалби да бъдат разгледани една по една и да „не бъдат замитани като мръсно семейно бельо под килима, защото остава, а може и да замирише". Множество нередности са констатирани на последните вътрешни избори в СДС, на които бе преизбран лидерът Мартин Димитров, обобщи зам.-председателят на СДС-София Валентин Костов.

Трябвало е изборите да протекат по определени правила, но не навсякъде те са били спазени. Изборният ден трябвало да започне в 10.00 ч и да приключи в 17.00 ч. Трябваше да се гласува на определени места и да има ясно определена комисия, припомни още Валентин Костов. Той посочи, че са констатирани нередности на места - секции са отваряне или затваряни по-късно. В Сандански, например, един от застъпниците е отишъл в секцията с 10 минути закъснение, защото секцията е била с променено място, което не е било обявено предварително. Когато пристигнал, 64 души вече са били гласували.

„Има и случаи, например в Козлодуй, секцията да е изместена извън града като се е гласувало в с. Гложене". При друг случай в Мездра не е била обезпечена тайната на вота като помещението, в което се е гласувало, е било малко и в него са можели да влязат не повече от 2-ма души като комисията е била отвън, а в стаята за гласуване са влизали председателят на комисията и гласуващия. Например в Пловдив, в район" Тракия", се е гласувало в кафене. В много от списъците, например, липсват подписите на избирателите и на членовете на комисията", каза още Валентин Костов. Според него около 1000 гласа може да се окажат спорни. В Плевен, Марсел Мойсеев е член и на Националната комисия по изборите, но също така е член и на комисията за гласуване в Плевен. Т.е. той от една страна до 14.00 ч. е наблюдавал как се гласува, а след това е отишъл в София, за да контролира работата си в областната комисия, обясни още Валентин Костов.

Например в Бургас един човек отива и гласува за 4 свои роднини, в Самоков също има такъв случай. В Бургас пък е имало и дописване на хора в списъците, защото са гласували по телефона. В столичния квартал „Люлин" е имало и сигнал за купуване на гласове в полза на един от кандидатите. „Станахме свидетели на същата байганьовщина, както и на националните избори", коментираха недоволно от СДС-София. По думите на Бориславов, партията е разделена на две - половината иска промяна и половината от партията са гласували за промяната. "Отговорност на новия председател на партията и на новото ръководство ще бъде да събере двете половини", категоричен е Бориславов.

Той изрази удовлетворение от резултатите от вътрешните избори в София, където в неделя Мартин Димитров получава 495 гласа за председател на партията, Любен Петров получава 911 гласа, Иво Цанев има 28 гласа, а Румен Христов - 38 гласа, като недействителни са 6 бюлетини.

Бориславов обясни, че през 2008 година на вътрешните избори на първи тур Мартин Димитров е спечелил 437, т.е. сега не е увеличил гласовете си. Председателят на СДС София каза, че грешката на Мартин Димитров е била, че решенията са се взимали на тъмно, а не на легитимните места и изказа надежда, че нещата в този мандат ще се променят. От столичното ръководство на партията изразиха надежда Мартин Димитров да започне да води по-открита политика и призоваха Националния изпълнителен съвет да заседава всяка седмица. Лидерите на СДС-София подчертаха, че парламентарната група също не е сбор от случайни хора и настояха всички обявени там решения да бъдат предварително съгласувани и обсъдени от Националния изпълнителен съвет. Намесата на други партии в СДС е ненормално. Това подчерта Борислав Бориславов в коментар за това, че Иван Костов пръв е обявил официалните резултати от вътрешнопартийните избори на СДС. „Липсата на реакция от страна на Мартин Димитров обаче е недопустимо и поражда множество съмнения както у нас, така и у вас - журналистите", коментираха още от столичната структура на сините.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама