НОВИНИ


Корнелия Нинова: Ще се явя на избор за нов председател на БСП

33 5845 27.05.2019
Корнелия Нинова: Ще се явя на избор за нов председател на БСП
Корнелия Нинова БГНЕС

„Само ние увеличаваме гласовете си след последните европейски избори. Всички други партии имат намаление на гласовете в абсолютна стойност. Само ние увеличаваме броя на депутатите си”. Това заяви Корнелия Нинова на пресконференция.


„Въпреки това ние загубихме тези избори”.

 

"Утре сме свикали Национален съвет, ще направим няколко предложения. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна. Ще предложим да се проведат конференции, на които да се направи анализ по места. Да се направи обективен анализ, обективна оценка. Ще предложим провеждане на областни съвети, избор на председатели. Трето ще предложим стартиране на процедура за  председател на БСП”, заяви Нинова.

 

Социалистите се връщат в парламента, като ще иска промени в законите, регулиращи работата на КПКОНПИ и главния прокурор.

 

"Голямата ни тревога за България е ниската избирателна активност, особено на фона на избирателната активност в Европа. Смятаме, че това е урок за всички партии. Да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват. Второ, ниската активност представлява и слаба легитимност, и слабо представителство на партиите. Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и за държавността. И трето, ниската активност прави значим корпоративния, фалшифицирания, купения вот, което е удар по демократичния избор.

 

Много коментари се чуха от вчера до днес. Ще си позволя да опровергая само един, за другите ще имаме много време да ги коментираме. Ще го направя точно заради тези хора, които участват в кампания и гласуваха за БСП, от уважение към тях, от благодарност и от уважение към истината. Масово се твърди от вчера, че ядрото на БСП, членовете на БСП, не са излезли да гласуват. Това категорично не отговаря на фактите и на числата. Ние имаме 450 005 гласа – това е ядрото на БСП и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори. Всяко обратно твърдение и упрек към тези хора е неуважение към тях, което ние не можем да позволим. Пак заради тях ще започна с добрите новини. Факт е, че само ние, като партия, увеличаваме в абсолютен брой гласовете, спрямо предишните европейски избори. През 2014 г. сме имали 424 037 гласа, а сега имаме 450 005. Това не се наблюдава при нито една друга партия. Всички други партии, които изпращат евродепутати, имат намаление на гласовете в абсолютни стойности.

 

БСП е единствената, която увеличава евродепутатите си с един. Освен сравнение с миналите европейски избори, искам да направя сравнение и как стоим в Европа. На фона на това, което се случи в Европа, при много по-висока избирателна активност, от 28 държави и 28 социалистически и социалдемократически партии, БСП е пета по резултат. Преди нас са само Малта, Португалия, Испания и Кипър.  Въпреки тези добри факти, които отговарят на числата и истината и съм длъжна да ги отбележа заради грешните интерпретации, ние загубихме тези избори. Можем да разделим причините на две групи - външни и вътрешни. Външни - корпоративен вот, използване на администрация, страх у хората, използване на държавен ресурс. Вътрешнопартийните, ние ще анализираме и оценим подробно в следващите дни", каза още лидерът на БСП.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама