ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 3 декември

0 4154 02.12.2009
Пресата на 3 декември

Вестниците пишат за виенето пред бюджета; за примирие или мир между президента и премиера; за това, че разследват Кирил за имот на Майорка.



Янев се обиди на ГЕРБ заради бюджета на президента, осведомява Дневник.

Народните представители отхвърлиха предложението на РЗС да се намали бюджета на президентството с 1 млн. лв. Предложението беше прегласувано и отново отхвърлено. Веднага след това депутатите на Яне Янев напуснаха пленарната зала. "Коалицията е ясна вече Гоце– ГЕРБ", провикна се лидерът на РЗС в кулоарите на Народното събрание. Той допълни, че не разбира "защо колегите от ГЕРБ, които бяха добронамерено настроени към това наше предложение, сега се обърнаха на 180 градуса и гласуваха против". И заяви, че РЗС днес е оттеглила повече от 30 свои предложения. Минути по-късно в кулоарите на парламента се заговори, че премиерът Бойко Борисов е тръгнал към Народното събрание.

Иде ми да вия пред бюджета!, анализира в 24 часа Атанас Семов от РЗС.

Като човек от образователните среди ми иде да вия пред новия бюджет. Защото в България говорим за криза вече 25 г. - от Гриша Филипов до днес има оправдания, че и тази година за образованието не се предвижда развитие! Разбирам усилията за балансиран бюджет, разбирам кратката дейност на новото правителство, лошото наследство и световната криза. Но оставам с усещането за бюджет на мизерното оцеляване, който не изразява стратегическо виждане за бъдещето на страната. Защото, ако има обективна финансова криза, то има истинска драма на грамотността и духовността! Под “феодално” небрежния поглед на държавата ни години наред нацията затъва в безпросветна чалгаджийска апатия и постепенно се превръща в ориенталска гюмюш нация! Инджи днес е много по-харесвана от Индже?! Но пък България е на едно от първите места в Европа по брой полицаи спрямо населението - над 70 000, или по един на всеки 100 граждани. При такива стотници би трябвало у нас да цари Крумова законност…Средната заплата в МВР е близо два пъти по-висока от тази в системата на образованието - 950 срещу 550 лв. Най-ниската заплата на един полицай е 670 лв. - повече, отколкото на един старши учител. А още през 1987 г. възрожденката от ХХІI в. Гергина Тончева - директор на класическата гимназия каза, че държава, в която полицаят получава повече от учителя, е полицейска държава. За съжаление и днес има основания за подобни опасения!

Примирие или мир между президента и премиера?, разсъждава Васил Гарнизов в Дневен Труд.

За пореден път тази есен войната между институциите приключи, преди да е започнала. В началото на септември Борисов обвини Първанов, че забавил с няколко часа връщането на самолета с българите, оцелели при корабокрушението в Охридското езеро, тъй като искал да си прави личен PR за сметка на трагедията. Президентът отвърна със статия, в която обвини правителството в липса на енергийна компетентност и премиера, че се явил неподготвен на срещата с Путин за бъдещето на големите енергийни проекти. Премиерът пък отговори, че президентът му завижда за успехите още в първите дни на неговото управление. Почти по времето на “енергийния сблъсък” през септември правителството - без да се консултира с президента - прие и представи в Брюксел план с 57 мерки за борба с корупцията и организираната престъпност. Като отговор - през главата на правителството - президентът свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, посветено на изпълнението на показателите по Механизма за сътрудничеството и усвояването на средствата от Европейския съюз. За пореден път се размениха остри реплики, възникна опасност представителите на парламентарното мнозинство и правителството да бойкотират заседанието на съвета.

Тридесет агенти на ДС в здравната каса, изброява Дневник.

Тридесет агенти на бившата Държавна сигурност са работили в ръководните органи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обяви комисията по досиетата. В свое решение тя огласи 27 имена, а останалите три имена не се оповестяват, тъй като лицата са починали. Комисията с председател Евтим Костадинов е извършила проверка на 839 служители в НЗОК, заемали ръководни постове в касата. Ето началото на сътрудниците на бившия репресивен апарат по времето на управление на БКП:
Азис Инджев (1967) - агент Радославов, вербуван през 1987 г. от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР). Той е началник-отдел в РЗОК - Русе, от 2005 г.
Атанас Велчев (1944) - агент Асенов, вербуван през 1976 г. от Второ главно управление на ДС (ВГУ, контраразузнаването). Бил е началник на отдел "Протокол" в периода 1999-2001 г. Велчев вече е бил обявен за сътрудник на ДС с решение на комисията от 2007 г. при проверката на администрацията на президента Георги Първанов, където той е работил.

Разследват Кирил за имот на Майорка, пише Дневен Труд.

Княз Кирил е проверяван от испанските власти за произхода на почти 3 милиона евро, с които е купил имение от 125 хектара на остров Майорка, съобщиха вчера вестниците “Ел Мундо” и “Диарио де Майорка”. Така синът на Симеон Сакскобургготски стана част от едно от най-скандалните разследвания за корупция на държавни чиновници в Испания. Връзката между Кирил и аферата е все още законната му съпруга Росарио. Неотдавна двамата обявиха, че се разделят. Князът и княгинята на Преслав купуват на 31 август 2005 г. луксозен имот на родния остров на Росарио Майорка срещу 2,9 млн. евро. Имението “Сон Понс де Кардайкс” се намира между селищата Лукмахор и Кампос. Според описанието на Групата за разследване на икономическата престъпност към националната полиция на Испания то е съставено от обработваема земя, смокинова горичка, рожкови, ниски хълмове без растителност и сграда с площ от 600 кв. м. 2 725 000 евро са платени с еднократен чек от сметката на Кирил в Бъркли банк. Разследващият екип проследява произхода на парите, за част от които се подозира, че са минали през офшорната зона Гибралтар, пише “Диарио де Майорка”. Основанието - Росарио Надал е получила 21 452 евро от горепосочената сума чрез банков трансфер, нареден от Гибралтар, добавя “Ел Мундо”.

СДС разцепен на две, твърди Новинар.


СДС е разделен на две - половината иска промяна, а другата не. Това заяви шефът на столичната структура Борислав Бориславов. Според него отговорността на новия председател и ръководство ще бъде да съберат двете половини. Той е доволен от резултатите от вътрешнопартийния вот в столицата. В София Мартин Димитров е получил 495 гласа, Любен Петров - 911 гласа, Иво Цанев - 28 гласа, и Румен Христов - 38 гласа.  През 2008 г. на вътрешния вот Димитров е спечелил 437 гласа, т.е. сега не е увеличил подкрепата за себе си, коментира Бориславов. Лидерът на СДС-София смята, че грешката на Димитров е във взимането на решения на тъмно и на нелегитимни места. Бориславов призова внесените жалби за нарушение по време на вота да бъдат разгледани и да "не бъдат замитани като мръсно семейно бельо под килима, защото то остава, а може и да замирише". Освен сигнали за промяна на мястото на гласуване и агитация за определен кандидат в Бургас например е имало дописване на списъците, тъй като седесари "гласували по телефона".

Само за 86 общини ще има евросредства, съобщава Дума.

Не повече от 86 общини в България ще имат възможност да работят по проекти, съфинансирани от Европейския съюз. Това обясни вчера Димчо Михалевски, депутат от Коалиция за България по повод орязването на държавните средства за местната власт, заложено в бюджета за 2010 година. От общините с по-добри възможности 56 ще усвояват евросредствата с известни затруднения. Други 30 ще изпълняват европейски проекти с много силно ограничен бюджет, а останалото мнозинство реално ще бъде орязано от достъп до европроекти. В най-добро състояние са повечето областни центрове, където има приходи над 4 млн. лева от местни пера, при изчистени целеви и еднократни приходи, обясни той. През следващата година реално държавният бюджет ще спре да подпомага местната власт и по отношение плащането по кредити от фонда ФЛАГ, който става недостъпен за над две трети от общините.
По време на второто четене на бюджета в парламента стана ясно, че той се дописва на крак. Михаил Миков от КБ призова да бъде дадена почивка, за да се запознаят депутатите с новите цифри, които Менда Стоянова от ГЕРБ добавяше в графите за финансовата рамка по време на обсъждането. С решение на мнозинството гласуването на бюджета продължи до късно вечерта.

Доживотен затвор за ученика касапин, известява Новинар.

На доживотен затвор беше осъден 20-годишният Николай Арабаджиев от СГС. Арабаджиев беше на подсъдимата скамейка заради зверското убийство на съученика си Атанас Атанасов. Атанас беше убит на 19 май 2008 г., а ден по-късно в контейнера за смет в три чувала бяха намерени човешки останки. Тогава Арабаджиев си призна и показа местност във Витоша, където бяха заровени главата, ръцете и гръдната кост на жертвата. Магистратите признаха Арабаджиев за виновен за това, че в жилището на баба си е нанесъл 14 прободни рани в гръдния кош на жертвата и още 4 в кръста и черния дроб на съученика си. След това разчленил тялото с трион, ножица и кама. Деянието е извършено по особено мъчителен за жертвата начин с особена жестокост, каза в присъдата си съдия Николай Младенов. Съдът прие гражданските искове на двамата родители на убитото момче. Арабджиев ще трябва да даде общо 1 милион лева обезщетение на близките на Атанас. Преди съдът да вземе решението си от прокуратурата поискаха 20 години затвор за младежа. Решението на съда подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Зад волана дори без бира, възвестява 24 часа.

Глоба до 500 лева и прибиране на шофьорската книжка ще грозят всеки шофьор, който изпие дори капка алкохол, преди да седне зад волана. Промените в Закона за движение по пътищата, една от които е за нулева толерантност към алкохола, се обсъждат да бъдат внесени до шест месеца. Това съобщи секретарят на държавнообществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков на семинар в Сандански. Другата промяна, която се обмисля по примера на US президента Обама, е глоби за шофьори не само когато говорят по джиесема, но и ако пращат есемеси в движение. За крутата мярка срещу пияните водачи е било взето решение на световна среща по безопасност на движението в Москва преди седмици. В момента у нас се наказват шофьорите с над 0,5 промила алкохол. Санкцията е от 200 до 500 лв. и от 1 месец до 2 г. лишаване от шофьорска книжка. Хванатите с над 1,2 могат дори да лежат в затвора. "Допреди 20 г. в България имаше подобна нулева толерантност към пияните на пътя, крайно време е някой да спре убийците с алкохол", категоричен бе Кесяков. Санкцията срещу писането на есемеси се обсъжда по примера на американския президент Барак Обама, издал подобна заповед в САЩ. Там годишно в катастрофи заради есемеси умирали 6000 души.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама