НОВИНИ


Решават размера на санкциите за европроектите

3 3735 04.06.2019
Решават размера на санкциите за европроектите
Депутатите решават за санкциите върху европроектите

Депутатите от парламентарната земеделска комисия ще разгледат предложение за узаконяване на методиката, по която се налагат санкции за нарушения по европроекти.


Преди дни тази методика беше отменена от Върховния административен съд и постави под съмнение легитимността на вече събраните глоби. 

 

Парламентарната комисия „Земеделие и гори“ днес ще обсъди и промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Предложенията са внесени от новоизбрания председател на комисията Мария Белова и имат за цел да узаконят Методиката за санкции върху изпълнението на проекти по програмата за селските райони, изготвена от Румен Порожанов в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

 

Методиката беше обявена за нищожна с Решение на 5-членен състав на Върховния административен съд с основанието, че изпълнителният директор на Фонда няма правомощията да издава подобни нормативни актове. Това породи множество опасения, че глобите, наложени по тази методика до момента, са незаконни и че нарушителите могат да си получат средствата обратно, като санкциите останат за сметка на данъкоплатците.

 

От Фонд „Земеделие“ отрекоха подобни рискове. 

С предложените сега промени в законодателството на директора на Фонда се делегират права да издава методика за налагане на санкции. Завишава се и прагът, под който държавата може да не търси възстановяването на изплатени средства по европейски схеми от 100 на 250 евро, цитира БНР.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама