НОВИНИ


ВСС приема времеви график за избор на нов главен прокурор

5 4502 05.06.2019
ВСС приема времеви график за избор на нов главен прокурор
Висшия съдебен съвет

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще приеме времеви график за провеждане на процедура по избор на нов Обвинител номер едно. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10-и януари.


Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, след като бъде подкрепено от Прокурорската колегия, ще бъде внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет, където ще се реализира гласуването. За да има избор, трябва поне 17 от 25-членния съдебен кадрови орган да се консолидират около един кандидат. За да има нов мандат, ще е нужен и подписът на президента Румен Радев.

 

Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев, припомня БНР.

 

Законът за съдебната власт разполага избора между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия главен прокурор. В конкретния случай - между 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските консултации преди 20-ина дни, ги определи като прибързани.

 

Към времето възражение нямаха другите участници в срещите - първите в съдебната система и правосъдния министър. И те, и президентът мотивираха разговорите с високите обществени очаквания както към институцията "главен прокурор", така и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда избран. 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама