НОВИНИ


Хиляди журналисти: Голунов разкрива корупцията, затова го арестуваха

14 5954 08.06.2019
Хиляди журналисти: Голунов разкрива корупцията, затова го арестуваха
Иван Голунов

Над три хиляди руски журналисти се подписаха по настояване техният колега Иван Голунов да бъде освободен от ареста. Разследващият журналист бе задържан вчера и пребит в полицията, защото у него били намерени наркотици.


В подписката се казва, че всички данни сочат, че акцията на Цветния булевард в Москва е била постановка-капан, за да бъде компрометиран и отстранен Голунов. Като мотив за това са посочени неговите разкрития за корупция в средите на прокуратурата, политиката и спецслужбите.

 

В подкрепа на Голунов се изказват много преподаватели и студенти от факултета по журналистика на Московския държавен университет, както и много журналисти и медии от чужбина. Според шефа на бюрото на The Economist в Москва Ной Снайдер смята, че е извършен бутален акт срещу свободното слово.

Същото мнение вече изразиха Татяна Фелгенхауър от „Ехото на Москва“, главният редактор на RTVi Катерина Котрикадзе и др.

 

Вчера от полицията публикуваха девет снимки от дома на Голунов като доказателство, че е свързан с търговията с наркотици. Оказа се, че само една от тях е наистина от неговия апартамент, а другите са неизвестно откъде. По-късно разследващите бяха принудени да признаят, че е станала грешка.

 

Това предизвика гневна реакция в журналистическата общност не само в Русия, но и в Европа и по света. Руските власти и в частност прокуратурата бяха обвинени в репресивни действия срещу хора, които критикуват модела на управление и участници в него.

 

Иван Голунов е част от екипа на сайта „Медуза“, който публикува разследвания и разкрития за корупция и престъпления, извършвани от висши държавни служители, магистрати и политици. Главният редактор на изданието Иван Колпаков разкри, че през последните месеци Голунов е получавал заплахи и предупреждения, че ще му се случи нещо лошо. Затова ареста буди много съмнения, че е саморазправа с неудобен журналист.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама