ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 4 декември

0 3849 03.12.2009
Петъчната преса на  4 декември

Вестниците пишат за това, че България се разминала с финансова криза; че ексшеф на кабинета на Доган участвал в изнудването на ген. Николов; за съветниците на премиера.



Иван Искров: България се размина с финансова криза, цитира Дневник.


Независимо от тежката криза навсякъде по света българската икономика и граждани са се разминали с финансовата криза, която не се е състояла и няма да се състои в страната. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров след срещата си днес с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. "Използвахме случая в навечерието на празника на банковата общност (бел. ред. 6 декември) да поканим премиера, за да го запознаем със състоянието на банковата система, на валутния борд, както и на всички по-важни задачи, които са пред нас." "Банковата система е изключително добре капитализирана – над 17% е капиталовата адекватност, банките имат висока ликвидност, добри показатели и достатъчно буфери", коментира Искров. По думите му добро е и състоянието на валутния борд, чието покритие с резерви е над 211% и в последните няколко месеца се качва.

Съдебната власт ще се награди с 24 млн. лв., известява Дневник.


Висшият съдебен съвет (ВСС) разреши на всички шефове в системата да раздадат награди на магистрати и служители по своя преценка, ако имат икономии от заплати. За целта могат да бъдат използвани само спестените пари от възнаграждения, предвидени за незаети щатни бройки. Изчисленията на ВСС показват, че в края на годината ще останат неизразходвани около 24 млн. лв. Сумата е равна на парите за заплати в системата за един месец. Така 4688 магистрати и 8845 служители ще могат да получат 13-а заплата под формата на целева награда. Сумата обаче няма да бъде раздадена по равно, а кой колко ще получи ще решават напълно субективно председателите на съдилища и прокуратури. Ясно е единствено, че допълнителни пари няма да има за магистратите и служителите с дисциплинарни наказания. В тази група обаче не влизат още ненаказаните магистрати, които бяха засечени да контактуват с "черничкия Красьо с ланците", тъй като процедурата по санкционирането им още не е приключила.

И ГЕРБ иска МВР да ни следи в интернет, оповестява Дневен Труд.

И правителството на ГЕРБ иска да пусне МВР да ни следи в интернет и да има постоянен достъп до телефонните ни разпечатки. Това става ясно от внесените вчера в парламента поправки в Закона за електронните съобщения. От МВР отдавна натискат за този достъп, защото трудно работели по “горещи следи” и ограниченият достъп до данни им пречел да разкриват отвличания, убийства и т. н. И правителството на ГЕРБ ще се пробва да осигури на МВР пълен и постоянен достъп до данните на мобилните оператори, интернет трафика и комуникациите в мрежата на всички граждани. Вчера от името на Министерския съвет в парламента се появиха нови поправки в Закона за електронните съобщения. В предния мандат мераците на МВР бяха попарени и от ВАС, и от НДСВ. Новите промени се оказаха по-драстични от предлаганите от БСП в предния мандат. С тях се разширява неимоверно кръгът от престъпления, за разследването на които службите ще могат да ровят в личната кореспонденция - с кого сте говорили, кога, къде сте били по това време, какво сте правили в интернет. Досега това се правеше при престъпления, за които се предвижда наказание над 5 г. затвор (тежки престъпления по смисъла на НПК). Сега летвата пада до над 2 г. затвор. В това число влизат например пътните произшествия.

Цецка Цачева изгони Яне Янев за обида към президента, пише Новинар.

След 17-часово дебатиране по бюджета страстите на депутатите дотолкова се нажежиха, че лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев беше отстранен от пленарно заседание заради обида към президентската институция и към парламента. За първи път от началото на мандата на 41-вия парламент неговият председател Цецка Цачева се възползва от правомощието си да отстрани депутат от 1 до 3 заседания, ако с думите или действията си е оскърбил дадена институция. Янев преди това прочете декларация, в която остро критикува ГЕРБ, че не е приел предложението му 1 млн. лв. от бюджета на президентството да отидат за комисията "Кушлев". Според Цачева изявлението на Янев съдържа оскърбителни квалификации към НС и към държавния глава, след като той заяви, че Георги Първанов няма морални достойнства да бъде президент.

Ексшеф на кабинета на Доган участвал в изнудването на ген. Николов, съобщава Новинар.

Мохамед Реджеб, който е бивш шеф на политическия кабинет на лидера на ДПС Ахмед доган, също е участвал в изнудването на ексшефа на "Гражданска защита" Никола Николов. Това заяви самият Николов в интервю за PRO BG. По случая бяха задържани петима души, сред които и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Петимата са изнудвали Николов с компрометираща информация. Те са му искали 250 хиляди евро. Той им е дал 150 хиляди евро, но след това се е обърнал към полицията. В сряда градският прокурор Николай Кокинов заяви, че прокуратурата ще проверява и Николов, за да разбере откъде има толкова пари и защо е потърсил органите на реда едва след като е предал първата сума. Реджеб е човекът, който се е свързал с генерала за искане на подкуп. Той присъствал и на една от първите срещи, на която обяснили на Николов, че разполагат с компромати срещу него. „Не ги познавам тези хора, по-късно по прякори чух - Папата и знаех Мохамед Реджеб, бивш шеф на кабинета на Ахмед Доган. И той беше, те двамата с Димо бяха постоянно”, твърди Николов.
Мохамед Реджеб е първият началник на кабинета на Ахмед Доган. Той е бил главен координатор на ДПС, член на Централното оперативно бюро. Представлявал е ДПС в комисията за разкриване досиетата на бившата Държавна сигурност. От 2003 до 2005 г. е зам.-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Ромът Димо каза за Етем и го прибраха, добавя по темата 24 часа.

Ромът Димо Станчев от Павликени, обвинен за изнудване на ген. Никола Николов, заяви вчера пред Нова телевизия, че давал 20 процента от стойността на спечелените поръчки на бившия шеф на Гражданска защита. А генералът твърдял, че половината от парите били за Емел Етем. Поръчките били за възстановяване на обекти от бедствия и аварии. Малко след тв изявата си Станчев бе привикан в Софийската градска прокуратура. После го закараха в СДВР, където рано следобед бе задържан за 72 часа, съобщи МВР и допълни, че Димо бил осъждан за кражби. Повдигнато му е обвинение за изнудване, съобщи адвокатката му Соня Мангърова. Преди това Димо бе подведен под отговорност само като съучастник. По същата афера в ареста са циганският бос Христо Върбанов-Папата и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Политикът има обвинение и за незаконно притежаване на оръжие. "Преди изборите Николов ми обеща два проекта за строителство в Павликени. Единият за 120 хил. лв., а другият за над 400 хил. лв. Той ми каза, че ще оправи работата, но срещу 20% от сумата. Аз му казах, че нямам такива пари, но той ми отговори, че сега са избори и 10% са за него, а другите 10% - за Емел Етем. Искаше ми злато като залог и после, като вземем парите, ще ни върне златото", обясни Станчев пред Нова тв. Бившият шеф на Гражданска защита нарече твърденията му лъжи и глупости. В тв студиото бе и съпругата на Димо - Стефка, която разказа, че за поръчките в Павликени дали на Николов 100 пендара. Но след изборите той не им осигурил работа и затова го търсят да си върне парите. Станчев разказа още, че за поръчките в Павликени говорил с министър Емел Етем в русенско село, където била на предизборен митинг. Тя ми каза, че няма да има повече поръчки, защото те нямало да бъдат повече на власт, разказа колоритният ром. "Нямам вземане-даване с Димо Станчев. Не знам и дали е шеф на мешерето, защото поне 3-ма - 4-ма се представят в града за такива. Те идваха при мен да си предлагат услугите като най-големите лобисти в министерството на бедствията и авариите", коментира кметът на Павликени Ангел Генов думите на Димо Станчев.

Съветниците на премиера, разкрива Дневен Труд.

Те са винаги в сянката на премиера. Далеч от телевизионните камери и микрофоните. В нормативните документи за тях са написани само три изречения: че събират, обобщават и анализират информация, че подготвят справки и експертни становища. А всъщност имат огромна власт. Понякога премиерските съветници са по-влиятелни и от самите министри, но това става ясно чак след като свърши даден премиерски мандат. Симеон Сакскобургготски си имаше Тодор Диманов, Константин Паликарски и Димитър Цонев. Сергей Станишев разчиташе на Азер Меликов, Ивайло Данаилов и Росен Карадимов. А Бойко Борисов? Позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, поискахме от съветниците към политическия му кабинет да ни предоставят сами своите автобиографии.
Спец по криволиченето на пътищата
Човек с четири титли - генерал-майор, доцент, доктор-инженер Румен Миланов, е премиерски съветник и секретар на Съвета по сигурността. Миланов е бил шеф на КАТ, жандармерията, НСБОП, НСО, завършил е и Академията на Държавния департамент на САЩ, и Академията на МВР на СССР. В биографията си е изредил десетки публикации. Ето темите на две от тях: “Влияние на криволиченето на пътя върху безопасността на движението” и “Изследване скоростта на свободно пътуващите автомобили по криволичещите участъци на двулентови пътища”.

Пирин върна Рени и Жоро след 27 часа ужас, разказва 24 часа.

"Моля, благодарете на всички, които спасиха децата ни!" Това помолиха две майки - Донка Минчева - на 27-годишния Георги Петлешков, и Сия Попова - на фоторепортерката ни Ренета Попова. Момчето и момичето преживяха 27 кошмарни часа под Кончето на Пирин. Двамата запалени планинари тръгнали в сряда за преход към прочутата седловина, която е едно от най-страшните места в планината. В най-стръмния и заледен участък Рени се подхлъзва и лети 300-400 метра към пропаст.
“24 часа” благодари на всички спасители, които върнаха Рени и Жоро.
След 27 ч на -10° - спасени
След 27 часа при минус 10 грасуса студ и вятър в Пирин планинските спасители откриха Ренета Попова и Георги Петлешков.
В сряда сутринта те тръгнали за преход през седловината Кончето, но при подхлъзване Ренета се изтъркаляла от ръба на около 300-400 м по скалите надолу. Рени е на 23 години, завършила наскоро Академията за музикално творчество и изобразително изкуство в Пловдив, специалност сценография. В момента работи във фотоотдела на “24 часа”. Приятелят й - 27-годишният Жоро, работи в частна фирма, която монтира антените на мобилните оператори. След като видял как момичето пада в ледения улей, на секундата подал сигнал в спасителната служба и започна акцията по издирването им.
Вчера към 13 ч трима спасители откриха младежите в местността Влахина долина живи и здрави.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама