НОВИНИ


Журналисти се обявиха против разкриването самоличността на вербувания от ИД ученик

11 5845 10.06.2019
Журналисти се обявиха против разкриването самоличността на вербувания от ИД ученик
БГНЕС

Пловдивски журналисти осъдиха незаконното и неетично разкриване самоличността на 16-годишния ученик, задържан за подготовка на терористичен акт. Въпреки апела на прокуратурата, в търсене на сензация лични данни и снимки на момчето и семейството му изтекоха в интернет.


Пловдивските репортери, включително колегите от ТВЦ-Пловдив, приеха протестна декларация и сезираха институциите, съобщава БНТ.

 

Според журналистите оповестяването на самоличността на ученика нарушава Закона за закрила на детето, Конвенцията за правата на детето, Закона за личните данни, Наказателно-процесуалния кодекс, както и журналистическите етични кодекси.

 

Декларацията на пловдивските журналисти ще бъде разпратена до Агенцията за закрила на детето, до националния съвет за журналистическа етика, до СЕМ и до специализираната прокуратура.

 

Припомняме, че сомоличността на детето може да бъде оповестена само от правоохранителните институции и съда, но за по -малко от 48 часа след публичната изява на прокуратурата, в лицето на зам.-главния прокурор Иан Гешев,  момчето беше "разкрито".  Екип на сайта, който неизвестно как е получил данни за момчето обходи училището му в Пловдив - разпитваше негови съученици, служителите на фирмата на баща му и публикуваше семейни снимки, на които момчето беше посочено с червена стрелка. На този фон призивът на вътрешния министър Младен Маринов изглежда не само закъснял, но и нелеп. "Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло", каза Младенов.

 

Ето коментарите на някои от журналистите подписалите декларацията:

 

Живка Танчева - Радио Пловдив: И аз имам дете и знаем до какво може да доведе подобно писане. по никакъв начин не мога да ги разбера колегите.


Таня Грозданова - информационен сайт „Под тепето": Недопустимо е не само заради нарушаване на закона, нарушаване на етичните стандарти, недопустимо и поради факта, че оттук насетне се пречи на бъдещето на това дете.


Парашкева Иванова - информационен сайт „Трафик нюз": Това е нормално пловдивско семейство, което се грижи за децата си. Да, вероятно може да се случи на доста семейства да попаднат в такава ситуация и затова би трябвало преди всичко да бъдем хора.


Иво Дернев - информационен сайт "Под тепето": С тази декларация настояваме институциите да вземат отношение по това, което се случи днес, да кажат дали това е редно, което "колеги" сториха.

 

От Асоциацията на европейските журналисти също излязоха днес с публично становище, в което се казва: "Става дума за 16-годишно дете. При отразяването на случая трябва да се спазват всички принципи на етично отразяване на деца, предвидени в законодателството и Етичния кодекс на българските медии и подробно разгледани в Пътеводителя за етично отразяване на деца, разработен от УНИЦЕФ и АЕЖ.

 

По никакъв начин не бива да се допусне самоличността на ученика да бъде разкрита. Ако това се случи, би имало тежки последици за подрастващия, както и за неговото семейство, което изглежда се е намесило навреме. Това би могло да компрометира цялостния процес по дерадикализация и подкрепа, която би трябвало да получи момчето, обричайки го на стигма и социална изолация. Също така би могло да има негативни последици върху други деца в риск от радикализация."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама