ПОЛИТИКА


Златни пендари подпалиха ГъЗъ

19 10302 04.12.2009
Златни пендари подпалиха ГъЗъ
ГъЗъ лъсна...

Паника скова тези дни ГъЗъ (Гражданска защита). Нейният дългогодишен шеф ген. Никола Николов изплака, че го рекетират ромски босове. Бре, рече си обикновения българин, как така цигани и генерал ще са ортаци в общ бизнес.



В Комисията по дискриминация и правозащитниците обаче могат да ликуват: роми и генерали сложиха точка на сегрегацията! В медиите обаче са по-сдържани. Там отдавна знаят за далаверите с обществените поръчки в ГъЗъ и Министерството по бедствия и аварии. Случаи на корупция са описвани и преди, но те биваха опровергавани надлежно от Емел Етем, вицето на Сергей Станишев. Тогава думата на Етем тежеше. Сега не е така. Генерал и роми се изпокараха и бакиите лъснаха. Златни пендари, гривни и друга женска утвар са били гаранция за тлъсти поръчки по възстановяване на диги, бентове и подпори след несъстояли се циклони, бури и наводнения. Само българският гений може да го измисли. Въображението на ЕС и ОЛАФ няма да им помогне да разгадаят мистиката на българските нрави. Дори сомалийските пирати отдавна са на долари и евро...

За пореден път трябва да си отговаряме на въпроса защо е възможно всичко това. Красьо Черничкия въртял на малкия си пръст висши магистрати, политици и ректори. Ромски бизнесмени пък купуват със злато поръчки от Министерство и ГъЗъ. Години наред обаче службите ни се правят на разсеяни.
В сайта на президентството четем:

„Президентът Георги Първанов награди днес с орден „За гражданска заслуга” - първа степен, д-р инж. Никола Николов - генерал-майор от резерва, за изключително големите му заслуги за развитието на гражданската защита в България.” 16-07-2007

Заслугите верно са много големи. Николов искал от роми по 10% за себе си и по 10% за бившия министър Емел Етем. Парите били прибирани за обществени поръчки, обяви лично Димо Станчев, член на Върховното мешере. Той и съпругата му са дали 100 златни пендара на Николов за получаване на обществена поръчка с уговорка 20% от парите после да се върнат. Половината от пендарите били за Емел Етем. Щото идват избори, аргументирал се Николов. Това Станчев каза по Нова телевизия. Малко по-късно бе арестуван.

Преди него в кауша бяха вкарани вуйчото на Азис – Ицо Папата (Христо Върбанов) и ромския лидер Цветелин Кънчев, известен още като Дон Цеци. Същият за малко не стана депутат на БСП от Плевен през юли. Казват, че и там са „играли” пендари, но сделката нещо се развалила в последния момент.

Далаверите в ГъЗъ станаха достояние след като ортаците на ген. Николов го заплашили, че ще обнародват неудобни за него документи. Той първоначално купил тяхното мълчание с вноска от 150 000 евро. Те обаче искали още и той решил да се оплаче. Стори го и ортаците му се оказаха в ареста, а генералът - в БНБ точно когато премиерът Бойко Борисов бе на посещение там...

Горните събития дадоха повод на ДСБ и СДС да поискат обяснение от президента Първанов с какви мотиви е амнистирал Дон Цеци преди време и той не доизлежя присъдата си за побой и отвличане. Ще бъде твърде лекомислено и неправилно обаче, ако някой си помисли, че част от златните пендари са отишли на „Дондуков” 2. Абсурд! Според мен държавният глава просто е искал ромите да си имат свободен лидер, за да не се повторят тук събития като в ЮАР, където ако бяха амнистирали Нелсън Мандела апартейдът можеше да си е жив и досега... Няма кой да се върже и на злобни слухове, че Дон Цеци се бил отблагодарил на Първанов с доста гласове на президентските избори. Защото у нас такива неща не стават.
В крайна сметка прокуратурата се зае с ГъЗъ и попита ген. Николов откъде има толкова кинти.

Не си хабете очакванията обаче. И от тази трънка няма да излезе заек. Спомняте ли си за Мирчо Циганина? Той бе обвинен, че е източвал Държавния резерв. Пак генерал вадеше доказателства, споменаваше често и името на Емел Етем. И тогава прокуратурата се зае, нещата стигнаха и до съд. Сега се точат някакви вяли и скучни дела, които само Бог и Красьо Черничкия знаят как ще завършат. Мирчо Циганина изглежда също знае, защото е много спокоен.
Със сигурност Емел Етем ще отрече да е получавала пендари. И ще е права, защото по същото време е била я в Япония, я в Монако – желязно алиби.

Ще отрича като партизанин и ген. Николов. В защитната му теория обаче има една пукнатина, която ако се разчовърка, може бентът да не издържи. Става дума за дадените от него 150 000 евро. Невинен пък дава... Дано в прокуратурата се сетят да го попитат.

Встрани от общественото внимание остава и един друг микроскопичен детайл. Научихме всички тези мръсни истории не защото бяха засечени от доблестните топ секретни български служби, а защото участниците в далаверите се изпокараха. Същото се получи и с предишните управляващи: зулумите им почнаха да излизат, когато се разприказваха техните наследници, а не от разработките на ДАНС, например. Но това е една друга опера. Апропо, за скандалите в самите служби също научихме, когато се захапаха различни лобита в тях, а не от вътрешни разследвания.

Огнян Стефанов
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама