СВЯТ


BBC: Сръбското еврочленство под въпрос

0 4798 04.12.2009
BBC: Сръбското еврочленство под въпрос
Ратко Младич wikipedia

Ако сръбските власти не хванат военнопрестъпниците Ратко Младич и Горан Хаджич страната най-вероятно няма да влезе в ЕС.


Външният министър на Холандия Максим Ферхаген характеризира като „положителен” доклада за сътрудничеството на Сърбия с трибунала на ООН за военни престъпления, ключов въпрос в усилията на Белград за по-тесни връзки с ЕС, предаде ВВС.

„Докладът на Брамерц е положителен”, каза министърът, след като главният прокурор на Международния трибунал в Хага Серж Брамерц представи доклада си за сътрудничеството.

Сръбските власти трябва да положат повече усилия да открият двамата бегълци, настоя Брамерц в своя последен доклад до Съвета за сигурност на ООН. Ратко Младич е началник щаб на армията на Република Сръбска (Босненската сръбска армия) по време на войната в Босна през 1992-1995 г. През 1996 г. Младич, заедно с няколко други сръбски водачи, е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления и провеждане на геноцид във връзка с обсадата на Сараево, когато 10 000 души умират, и избиването на 8100 мъже и момчета мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Сребреница — най-голямото клане след приключването на Втората световна война. Горан Хаджич се издирва за военни престъпления в Хърватска.

От Белград се надяват “положителният доклад” да изиграе съществена роля за евентуалното приемане на Сърбия в ЕС. Техните надежди угаснаха след настояването на холандското правителство да хванат престъпниците миналата година. Брамерц похвали прокуратурата в нейните усилия да получи достъп до документи и архиви по случая и насърчи властите да продължат да работят в тази насока. Вълшебните думи “пълно сътрудничество” не присъстват в доклада.

Холандското правителство настоява на това, за да размрази Междинното търговско споразумение. Приемането му е първа стъпка към преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. Миналата година Холандия замрази преговорите по споразумението.

На срещата на външните министри на ЕС в понеделник ще стане ясно дали Сърбия ще бъде възнаградена за усилията си или натискът върху Белград ще продължи чрез препречване на пътя на сърбите към Европа.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама