СВЯТ


САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН

3 4091 14.06.2019
САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН проведе заседание при закрити врати, посветено на вчерашното нападение над танкерите в Оманския залив, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници.


И.д. постоянният представител на САЩ в ООН Джонатан Коен е заявил, че всички улики изглежда сочат към Иран, съобщават дипломати. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, подчертал е Коен.

 

Страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби, цитиран от ТАСС.

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението и призова за диалог.

 

"Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници", се казва още в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.

 

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих подчерта в изявление, че страната е готова да предостави редовни доставки на петрол на световните пазари и е засилила степента си на готовност за справяне с всякакви заплахи, предаде Ройтерс. Един от нападнатите танкери пренася метанол, произведен в Саудитска Арабия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама