НОВИНИ


Сътрудници на ДС ще извират непрестанно

16 4710 04.12.2009
Сътрудници на ДС ще извират непрестанно
подписване на споразумението Вяра Йовева

Това обеща на нашата Комисия по досиетата германският им колега Х. Алтендорф. В Германия законът не правел разлика между щатни и нещатни сътрудници на бившата ЩАЗИ.



Двустранно споразумение сключиха днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА и Федералният комисариат за архивите на ДС на бившата ГДР. То беше подписано от председателите Евтим Костадинов и Ханс Алтендорф на специална церемония в сградата на Комисията.

Всяка от страните ще прилага споразумението в съответствие с националното си законодателство, решиха те, а Х. Алтендорф на шега заяви, че нашата Комисия няма да остане без работа още много дълго време, защото практиката в Германия показвала как непрестанно извират нови и нови факти за принадлежност на лица към структурите на старата ЩАЗИ.

Двустранно сътрудничество ще има и в сферата на разкриването на документи, които засягат германски граждани, пребивавали в България, вкл. и редица случаи на бягства или опити за такива на граждани на ГДР към Турция или Гърция. Оказва се, че ЩАЗИ е била и особено бдителна към онези свои съграждани, които са летували в България, особено, когато те са се опитвали да установят именно у нас контакт със свои роднини от ГФР.

В Германия законът не прави разлика между щатни и нещатни сътрудници на бившата ЩАЗИ, разкри Алтендорф и посочи, че там внимателно се разглежда всеки случай сам за себе си, защото както въвлечените, така и вредите, които са нанесени, са строго индивидуални.

интервю с федералния комисар за архивите на ДС на бившата ГДР Ханс Алтендорф - очаквайте във Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама