АКТУАЛНО


Британските служби обявиха война на руските, Москва реагира остро

67 17434 16.06.2019
Британските служби обявиха война на руските, Москва реагира остро
Бойци от британските спецчасти

Русия остро реагира на решението на Лондон да въведе нов приоритет в действията на британските спецчасти. Както стана известно преди два дни, вече не ислямските терористи, а действия на руските тайни служби, ще са приоритет за всички специални подразделения на Нейно величество.


Руският посланик в Лондон призова британското Външно министерство да обясни и опровергае медийните публикации за промяната на главното направление на действие на специалните сили на страната. Русия се надява, че става дума за „идея“, която няма да бъде реализирана.

 

В същото време продължават публикациите, че Оперативното командване на войските със специално предназначение на Великобритания е създало нова концепция за преориентиране от борба с джихадистите към борба с руската заплаха. Това съобщава News.ru в днешното си издание, цитирайки The Guardian и ВВС. Според тях новата концепция вече е утвърдена от началника на Главното управление на специалните части (DSF). Намаляват се антитерористичните мисии срещу ислямистки групировки и главна цел стават действия на руските спецслужби и преди всичко на Главното разузнавателно управление на Руската армия (ГРУ). В приоритетните задачи се повишава вниманието и към секретни операции на Иран и Китай. Мотивите са, че от Москва идват най-големите заплахи през последните години и че руски служби си позволяват брутални операции на чужда територия, които заплашват не само Великобритания, но също така Европа и други страни по света. Дава се пример с опита за ликвидиране на бившия руски офицер от разузнаването Скрипал и дъщеря му Юлия.  

Говори се също, че британските спецчасти ще се използват срещу руски операции на територията на Прибалтика и някои райони на Африка, където те са в разрез с всички международни договори и споразумения. Спецподразделенията на Нейно величество ще си партнират с разузнаването (MI6) и контраразузнаването (MI5), съобщават медиите на острова. Отново като пример се дават подривните действия на ГРУ на териториите на Украйна, Сирия и други страни. Лондон е категоричен, че ще защити интересите си и тези на свои партньори от агресивните действия на кремълските тайни служби.

 

Първите реакции на наблюдатели в Русия и Великобритания са, че двете страни навлизат в нов етап на противоборство, което може да се окаже опасно и с непредвидими последици. Някои считат, че Лондон предприема тази стъпка след консултации с Вашингтон и други страни от НАТО, а това вече е сериозна заявка срещу действията на руските служби извън територията на Руската федерация. Може дори да се стигне до открит конфликт и "война" в т-нар. „сиви зони“, където оикновено действат тайните служби.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама