НОВИНИ


Шоколад - to be or not to be

2 5103 20.08.2007
Шоколад - to be or not to be

Научните спорове за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес. Последните изледвания показват, че консумацията му не гони депресията, както се предполагаше досега.


Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечносъдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване. Поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант. Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин (хормон на удоволствието) в организма. „Трябва да изядете вагонq пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват опонентите. Австралийски учени обаче са успели да докажат, че шоколадът не само не избавя от депресия, но може да я усили.

Изследователи от медицинския център „Принц Уелски” смятат, че всичко зависи от това, кой хапва шоколада и защо. По време на тестовете те са установили две групи любители: едните го консумират за удоволствие, а другите се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно постигат желания ефект. Но ако шоколадовите блокчета са ядат, само за да се прогони депресията, резултатът е напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени. Да не говорим за килограмите... Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама