СВЯТ


Планина от кокаин за над 2 млрд долара хванаха във Филаделфия

0 5157 19.06.2019
Планина от кокаин за над 2 млрд долара хванаха във Филаделфия
Корабът с кокаина във Филаделфия

Истински рекорд поставиха американските власти в разриването на контрабанда на дрога. Те заловиха 16,5 тона кокаин на стойност над 2 милиарда долара (по цени на улицата) на борда на кораб в пристанището на Филаделфия, щата Пенсилвания, предават световните агенции.


"Това е едно от най-големите залавяния на дрога в историята на САЩ", заяви главният прокурор на Филаделфия Уилям Максуейн. "Такова количество кокаин би могло да убие милион - МИЛИОНИ - хора", написа той в Туитър.

 

Дрогата била открита в седем контейнера в кантейнеровоз, закотвен в търговското пристанището на Филаделфия. Корабът се готвел да отплава за Европа. Преди това минал по маршрут: Чили, Панама и Бахамските острови.

 

Не е ясно дали американските власти са имали предварителна информация за стоката. Някои медии предполагат, че е възможно вътрешен човек в организацията да е работил за тайните служби.

 

Всички членове на екипажа били арестувани. На двама от тях - Иван Дурашевич и Фонофавае Тиасаж – вече са повдигнати обвинения. Те признали, че са оказали съдействие стоката да се натовари на борда на кораба "Гайан". Това станало в открито море. 

 

През януари 2019 г. властите в западноафриканската държава Кабо Верде задържаха 11 руски моряци от кораб с панамски флаг, на борта на който бяха открити близо 10 тона кокаин. Експерти оцениха „стоката“ на 1,5 млрд долара. Става дума за цена „на улицата“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама