НОВИНИ


Разоралите дюна на къмпиг ”Смокиня” отиват на съд

6 4370 21.06.2019
Разоралите дюна на къмпиг ”Смокиня” отиват на съд
Разораната от багер дюна на къмпинг „Смокиня”

Нови обвинения са повдигнати заради унищожените дюни на къмпинг Смокиня. Предстои делото да бъде внесено с обвинителен акт в съда. Подобно дело е прецедент в съдебната практика. Разследването продължи 5 месеца и включваше многобройни експертизи.


Апелативният прокурор на Бургас е направил предложение до ВКС за законодателна инициатива да бъде увеличено наказанието за унищожаване на природна забележителност, тъй сега е несъразмерно ниско, съобщава бТВ.

 

Обвиняем е собственикът на парцела с дюните, както и багеристът, който ги заравни срещу сумата от 1000 лв. Геодезическо заснемане установи, че са безвъзвратно унищожени над 1200 кв.м. от най-ценния вид – бели дюни.


„И двете заключения на вещите лица са, че безвъзвратно е унищожена дюната. Обвиненията са срещу две лица – едното лице като пряк извършител – багеристът, а другото лице като подбудител и помагач”, утoчни Ангел Георгиев, наблюдаващ прокурор.


Поръчителят не е посочил мотив. Отказва и коментар.

 

От екоинспекцията обявиха, че нарушителят няма да се размине само с наказание, но ще бъде и задължен да възстанови унищожената природна забележителност.
Недоволството в къмпинга расте, хората искат по-сериозни наказания за подобно посегателство. Сега то е до 3 години затвор и глоба, или пробация.

 

„Предписанието на регионалната инспекция ще бъде да се възстанови местообитанието – ще си наеме биолози, които ще му дадат съвет как да бъде възстановена дюната, посочи Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас.


В специализираната карта дюната все още съществува. Тя ще трябва да бъде възстановена в рамките на 1 година. Въпреки, че земята е частна, тя попада в защитена територия и по закон в нея е забранено дори поставянето на каравани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама