ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 7 декември

1 4298 06.12.2009
Понеделнишката преса на 7 декември

Вестниците пишат за отвличан от Доктора, пазещ жената на посланика ни в Рио; за това , че военен № 1 ще се избира между всички генерали.



Тагарински не отвори вратата на РЗС, пише Дневник.

Двадесетина представители на РЗС начело с Димитър Абаджиев се опитаха да посетят дома на Марио Тагарински следобед на бул. "Дондуков" и да се срещнат с него (след като предварително информираха медиите за това), но никой не им отвори входната врата. След няколко опита на Абаджиев да се свърже с него по телефона, накрая Тагарински му отговори и двамата проведоха кратък разговор, разменяйки реплики. Абаджиев го призова, ако има достойнство, да застане пред избирателите и да даде обяснение за постъпката си. Доскорошният депутат от партията на Янев отговори, че не е кукла на конци. По думите на Абаджиев е имало среща в събота между премиера Бойко Борисов и Тагарински в столичен ресторант. Абаджиев беше категоричен, че в случая става въпрос за политическо отвличане и рекет. Преди днешния разговор пак по телефона Тагарински му отказал да му посочи поне един мотив за решението му. "Дори хората, като се развеждат, дават някакво обяснение", обясни Абаджиев изненадата в РЗС от постъпката на доскорошния си колега.

Плевнелиев: Не се виждам на "четири очи" с нито една компания, казва в интервю за Новинар министър Плевнелиев.

- Г-н Плевнелиев, 56 фирми са подали оферти за строителството на магистрала „Тракия”. Очаквахте ли такъв огромен интерес?
- Изненадан съм от него, но се радвам много. Досега правителството се е опитвало само с една определена компания да прави магистралата и не е имало никаква прозрачност, затова опитите са се проваляли. Предишният опит пък беше с шест компании, които искаха да участват, но бяха интегрирани дискриминационни условия. Сега има 56 кандидати от цяла Европа - немски, гръцки, португалски, испански, австрийски, италиански. Има, разбира се, и много български компании и няколко турски. Над 20 са българските, които до момента са закупили документация. Аз не очаквам всички да подадат оферти, но се надявам поне 15-20 оферти да получим, което ще бъде феноменален успех. Критериите са заложени, на сайта на министерството са, но всичко, което сме направили, е обединено в една много сериозна шапка, а тя е, че искаме да прехвърлим максимално риска към изпълнителя. Направили сме проста процедура, ясен договор, който ни дава възможност да имаме силен контрол не само по отношение на крайния етап, т.е. ако се стигне до съдебни дела, да можем да имаме силни позиции и да кажем - вие поехте риска, дали сте твърда цена - не я коментираме повече. Най-важното е, че в самия договор сме заложили механизми бързо да установим дали компанията, която ще бъде избрана и започне работа, ще може да се справи. Поискали сме графици, които са изключително подробни, имаме правото да разваляме договора, както и да поискаме много сериозни неустойки, ако компаниите не спазят заложените срокове. Документацията е направена по нов начин, направихме я с организацията „Прозрачност без граници”, ЕИБ, български и експерти на Европейската комисия, съгласувахме я с браншовите организации, за да няма никакви дискриминационни условия. В самата процедура ще интегрираме и експерти на „Прозрачност без граници”, за да сме сигурни, че ще има пълна прозрачност в работата на комисията, ще ги сложим в БНБ. Ще има едно честно състезание.
- Значи магистралата ще бъде завършена в срок?
- Заложили сме 25 месеца и старт на 3 май. Но имайте предвид, че другата голяма тема с магистралата, а и не само с нея, е с оперативните програми като цяло - ние нямаме готовност да усвояваме европарите. Какво, че имаме милиарди, какво, като оправихме отношенията с Брюксел, какво, като ни гласуваха доверие. Последните 18 месеца агенция „Пътна инфраструктура” не е стартирала един търг за подготовка на проекти, как да усвояваме тези пари? Затова 2010 г. ще бъде година на тих и интензивен труд в министерствата, защото когато строителите започнат да строят, голяма част от работата ще бъде свършена.

Отвличан от Доктора пази жената на посланика ни в Рио?

Милослав Кръстев, прочут като главен свидетел срещу Иван Тодоров-Доктора и като полубрат на Фатик, е засечен в апартамент на българското посолство в Рио де Жанейро. Там се е представял за агент на българските тайни служби и лична охрана на съпругата на посланика в Бразилия Николай Цачев. Заради този и други сигнали преди две седмици Румяна Желева е разписала спешни мерки за разследване на мисията в Бразилия. На външния министър докладвали, че в посолството е отворена дискотека с платени куверти. Бразилски медии пък съобщили, че след българското парти момиче е било изнасилено. Издирват полубрат на Фатик, той се прави на агент в Рио.Милослав Кръстев, известен в България като полубрат на Фатик и издирван заради международна престъпна дейност, е бил засечен в апартамент на българското посолство в Рио де Жанейро, където се представял за агент на българските тайни служби и лична охрана на жената на посланика ни в Бразилия Николай Цачев. Освен това сградата на българското посолство е била преустроена на дискотека, като за партито на 7 ноември са били продавани куверти, а след купона местни медии съобщават, че едно момиче е било изнасилено. Когато преди две седмици получава този доклад, министър Румяна Желева се хваща за главата. Тя тъкмо смята, че е приключила сагата с двамата посланици в САЩ и Турция, които бяха разследвани за нарушения на изборите. Обезпокоителните информации, пристигнали по дипломатически канали от Латинска Америка, стават повод Министерството на външните работи да започне ново вътрешно разследване. Този път срещу посланика ни в Бразилия. Говорителят на МВнР Драговест Горанов не бе открит за коментар, но високопоставен източник от министерството потвърди новината. Посланик Николай Цачев заяви по телефона за "24 часа" от Бразилия, че няма информация срещу него да се води разследване. На въпрос имало ли е в посолството дискотека и верни ли са информациите за изнасилването, посланикът каза: "Имало е празник на България, но не е имало никакъв инцидент на българска територия."

Военна мина уби трите деца, описва Дневен Труд.


Необезопасенастара военна мина с взривател е убила трите деца от социалния дом в Крумовград. Тя се задействала в събота към 14 ч и убила на място 15-годишния Дженгиз Джемал. Неговите съквартиранти Дженгиз Халми (13 г.) и Сунай Мухтар (16 г.) починаха в болница от раните си. Трите деца мислели, че свързват с жици високоговорител към малка тонколона за музикалната уредба. Те взели взривателя от двора на парнаджията Хамди Али. Когато полицаите отишли да го арестуват, той извадил джобно ножче и се намушкал в корема. “Има информация, че лице, което е било служител на военното поделение в Крумовград, е изнасяло противотанкови мини”, съобщи вътрешният министър Цветанов. Необезопасена стара военна мина с взривател е убила трите деца от социалния дом в Крумовград, научи “Труд”. Бомбата се задействала в събота към 14 ч в стая № 8 на приюта и убила на място 15-годишния Дженгиз Джемал от кърджалийското село Соколин. А неговите съквартиранти Дженгиз Халми (13) от село Пелин и Сунай Мухтар (16) от с. Зиморница починаха в болницата от раните. Трите деца мислели, че свързват с жици и телове високоговорител към малка тонколона за музикалната уредба, когато бомбата се задействала и разкъсала телата им. “Трагедията е голяма, работим денонощно. Шестима са в ареста за 72 часа, повдигнати са обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост”, обяви окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров. Във вторник ще се преценява дали прокуратурата ще поиска от съда да им наложи постоянна мярка “задържане под стража”. А още в събота вечерта са били задържани директорът на дома Светослав Дайов, който се върна спешно от Бургас, двама възпитатели - мъж и жена, парнаджията на комплекса Хамди Али, синът му и негов приятел.

Военен № 1 ще се избира между всички генерали, оповестява Дневен Труд.

- Какво е състоянието на военния бюджет сега, г-н Младенов?

- Приключваме годината вероятно с около 350 млн. лв. неразплатени сметки. Една от причините е, че е нарушен процесът на планиране и програмиране на бюджета. Другата е, че голяма част от лимитите ни за месеците от втората половина на годината са изтеглени авансово. С обяснението, че трябва да се изплащат ангажименти по международни договори, но това не е направено. Трупането на този дефицит е започнало преди парламентарните избори. На този етап ние се ограничаваме само с покриване на заплати и издръжка на мисии.
- А колко остава да изхарчите до края на годината?
- Нищо нямаме. Това, което имаме от лимитите, които ни отпуска финансовото министерство, са пари за заплати и мисии, както казах.
- В отчета на МО за 100-те дни и последнте данни, които давате, има някои разминавания в цифрите и човек се обърква?
- Може би се обърквате, защото бюджетът за отбрана включва бюджетът за МО, а отделно са трансферите към висшите военни училища, има и целеви субсидии за мисии и др. Разминаване обаче в отчетите няма. Фактите са, че средствата липсват - израходени са преждевременно и не са добре планирани. В момента ограниченията са в цялата държава, не само в МО.

Спестяванията ми са в левове, в наши банки, спокоен съм, казва в интревю за Дневен Труд управителят на БНБ Иван Искров.

- "Файненшъл таймс" има класация на рисковите банки. Там няма наши, но все пак как да го четем, г-н Искров?

- Нашата банкова система действително стои много добре. Но и за цитираните банки не приемайте нещата за чиста монета. Не се отнасяйте доверчиво към подобни статии, много пъти съм го казвал. Появява се информация и хоп, някой български вестник я слага на първа страница. В най-добрия случай може да си заблудите читателите. Но, много често има връзка между написаното и интересите на големи инвестиционни банки или хедж-фондове. И ако вие, образно казано, си позволите безкритично преписване, провеждате тяхната политика. Ами ако се вярва на някои западни медии, ще излезе, че кризата е започнала в Централна и Източна Европа, а не в Лондон или на Уолстрийт. Не бе случайно, че няколко централни банки, сред които и БНБ, направихме през март обща публична декларация към рейтингови агенции и медии, да са по-коректни, като слагат етикети на цели географски региони. Затова призовавам - бъдете внимателни.
Зад такива твърдения се крият интереси, които искат да пренасочат инвеститорски интерес от нашия регион към други.
- Как БНБ преведе трезорите ни през кризата?
- Централните банки по дефиниция са дискретни институции. Не бием тъпана за щяло и нещяло, но наистина зад камерите имаме огромен обем задачи. Успехите изискват работа, а не приказки, те не се случват от само себе си. В България финансова криза нямаше - това е резултат от мъдра преценка и много работа. Видяхме колко големи имена във финансовия свят пострадаха.
БНБ не се е водила по съмнителни световни "уж авторитети", разчитахме на собствени усилия и изстрадан опит. Да припомня - в годините на растеж - от 2004 до 2007 г., ни упрекваха, че затормозяваме кредитирането, че искаме голям капитал, прекомерни резерви. А ние го правехме с идеята банките ни да натрупат бели пари за черни дни. Видя се вече, че политиката ни е била правилна. Заради натрупаните финансови буфери банките ни имат висока ликвидност и достатъчно капитал. Не случайно, въпреки неизбежното нарастване на лошите кредити, те имат достатъчни провизии, за да обезпечават бъдещи лоши вземания.
- По какво да познаем кога кризата си тръгва? Какви са прогнозите ви ? Те често са различни от тези на финансовото министерство...
- Няма как прогнозите да не се различават - използват се различни методики и най-вече различни допускания за основни индикатори. Казвал съм го - ние тук, в БНБ, не хвърляме боб, а внимателно следим всичко, случващо се в света и страната, и се опитваме да го обясним. Икономическата криза влезе в България през силно намалелите поръчки отвън, сви производството, вдигна безработицата, замрази финансовите пазари, ограничи и оскъпи финансовия ресурс. Ще започне да си отива по същата логика и напоследък има тенденции на пропукване на леда. Последното тримесечие в еврозоната има сигнали за преодоляване на рецесията, има такива сигнали и в най-голямата икономика- на САЩ. Догодина и у нас очаквам по-сериозни признаци за възстановяване.

Спешно отделение във всяка болница, възвестява Стандарт.


Всяка болница вече ще трябва да има спешно отделение. То ще предлага неотложна помощ нонстоп през цялата седмица. Това е една от промените, залегнали в здравната реформа, която стартира след Нова година. Болниците ще бъдат разделени на три нива според услугите, които предлагат. 15 от тях ще бъдат високотехнологични и ще поемат пациентите с тежки и сложни заболявания. Друго правило ще сложи край на гастролиращите доктори. Медиците ще имат право само на един основен трудов договор с държавна, общинска или частна болница, гласят промените в Закона за здравето. Ще бъде въведена и единна тарифа на прегледите, консултациите и операциите.
Реформата бе посрещната на нож от ръководството на докторската гилдия. Аз съм министър на всички българи, а не на лекарския съюз, контрира здравният шеф Божидар Нанев.

Туроператорите отчитат спад в организираните пътувания за празниците, известява Дневник.

По-малко българи купуват oрганизирани почивки в чужбина за коледните и новогодишните празници. Зимните курорти в България са увеличили броя на нощувките в предлаганите пакети, но намаления и специални промоции почти няма. Това показва допитване на "Дневник" до туроператори, хотелиери и авиокомпании. Основната причина за намалението са свитите доходи в резултат на кризата. "През тази година хората пътуват по-малко, очакванията са за намаление от 5-10% на обема спрямо миналата година", каза управителят на "Алма тур" Любомир Панковски, който е и член на УС на Българската асоциация на туристически агенции. Той обясни, че за предстоящите празници има добри записвания за скъпите дестинации като Доминиканската република, Мавриций, Куба, както и търсене на почивки в региона - предимно България, Турция и Гърция. По данни на управителя на "Александър тур" Ирина Найденова, която е и председател на контролния съвет към асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, в чужбина се търсят предимно по-топлите дестинации, но спадът е налице. "Има известно задържане при по-скъпите почивки, като цяло се търсят по-балансираните", каза Найденова, допълвайки, че сред най-предпочитаните дестинации за празниците остава Дубай.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама