НОВИНИ


Загуба за Ердоган! Екрем Имамоглу от опозицията спечели на изборите за кмет на Истанбул

23 5687 23.06.2019
Загуба за Ердоган! Екрем Имамоглу от опозицията спечели на изборите за кмет на Истанбул
Екрем Имамоглу

Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия спечели в кметската надпревара в Истанбул с 54% от гласовете, показват данните от вота при преброени почти 100 процента от бюлетините, съобщава БГНЕС.


Втори с 45,15 % подкрепа остава Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Разликата в гласовете между двамата кандидати е 707 214 гласа. Избирателната активност по време на повторните избори за кметското място в турския мегаполис е била 84,39 на сто.

 

Изборният ден в Истанбул приключи. До урните отидоха над 10 милиона души, които ще трябва да избират между кандидата на управляващата партия – Бинали Йълдъръм и претендента на опозицията – Екрем Имамоглу. Кандидатът на опозицията вече спечели поста в края на март, но турската избирателна комисия не призна резултата и касира изборите. 

 

Избирателната активност е била 84%, или близо 9 млн. от 10-те млн. имащи право на глас жители на Истанбул са излезли да гласуват, допълва БНТ. Когато се погледне картата на Истанбул, почти цялата е червена, какъвто е цветът на опозицията.

 

Минути след като Върховната избирателна комисия на Турция вдигна ембаргото върху разпространяването на политически информация, Бинали Йълдъръм побърза да честити победната на Екрем Имамоглу, пожела му успех в управлението на Истанбул и заяви, че управляващите ще му помагат с каквото могат. Това е огромна, тежка, съкрушителна загуба за управляващите и за президента Реджеп Ердоган, чията партия управлява този град от 25 г.

 

Според данните на Висшата избирателна комисия Имамоглу печели в 27 от общо 39-те района на Истанбул. Опонентът му взема едва 12 района на икономическата и финансова столица на Турция.

 

За сравнение по време на изборите за 31 март Имамоглу взе ласовете в 16 района, което е драматично повишение на подкрепата за него, коментират анализатори. Спрямо вота преди три месеца Йълдъръм губи 12 района.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама