НОВИНИ


НС безропотно одобри докладите на ВСС за работата му

1 3850 26.06.2019
НС безропотно одобри докладите на ВСС за работата му
БГНЕС

Народното събрание одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него за 2018 г. Улеснените проверки на декларациите за имущество и интереси бяха отчетени като положителна практика в работата на Инспектората.


В доклада на Висшия съдебен съвет беше отчетено, че с модела за оптимизиране на съдебната карта, в страната са били закрити 11 районни прокуратури и се отчете неравномерната натовареност на съдилищата в страната, като са направени предложения за изменения на правилата за оценка на натовареността на съдиите.

 

„В предвидения законов срок през 2018 г. са проверени и обработени 4766 декларации, смятам, че съобразно законовата уредба и липсата на разследващи правомощия, ние ефективно осъществяваме и дейността си по проверките ни за интегритет", заяви Главният инспектор Теодора Точкова, цитира БНР.

 

За отчетния период, по предложение на Инспектората, колегиите на ВСС са образували 8 дисциплинарни производства срещу магистрати. До ръководителите на съдилищата, прокуратурата и следствието са отправени общо 40 сигнала, съдържащи препоръки за преценка необходимостта от налагане на дисциплинираща мярка или на дисциплинарно наказание.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама