НОВИНИ


Конфискуват имоти над 60 000 лв без документ

33 6618 07.12.2009
Конфискуват имоти над 60 000 лв без документ
Панелки може да се окажат престъпно придобити

Хиляди българи ще бъдат принудени да доказват фамилните си имоти и парите в банки след Коледната ваканция на парламента в края на януари. Подгатвя се шумна акция, която ще стартира с проверката на известни личности.



До тогава трябва да бъде приет новият „закон за отнемане на незаконно имущество”, който вече е написан от юристи на управляващите, научи Frognews.bg от източници в правосъдната система. В него ключовата дума е „конфискация” и е определян като „решаваща крачка” в борбата с корупцията и сивата икономика.

Това е български вариант на американския закон РИКО, приет през 70-те години на м.в. и прилаган много жестоко от Едгар Хувър, шеф на ФБР, по отношение на мафиотски фамилии, твърдят хора от ГЕРБ. Според тях това е единственият начин да бъдат ударени забогателите незаконно.

Новият закон няма аналог в световната практика по строгостта на мерките, които се предвиждат в него. Става дума дори за отнемане на имущество, което е на стойност 60 000 лв, ако не може да бъде доказано.

Това е дискриминационен закон. Според него хората ще трябва да доказват как са купили жилища преди 20 и повече години. Без да е изяснено как ще се приравняват тогавашните цени към сегашните пазарни. Освен това комисията сама ще посочва кой да бъде проверяван. Ще действа и по сигнали на „съвестни” граждани, което ни препраща към времената на агентите от ДС, които са си разчиствали сметките с колеги и приятели, които са им били неприятни, коментираха юристи.
В закона е залегнала философията, че всичко материално, притежавано от дадено лице е незаконно до доказване на противното. Записано е: незаконно е имущество, което не „съответства на доходите на лицето и за произхода му не е установен законен източник”.

Специална комисия ще прилага новият закон. Тя ще има неограничени правомощия. Ще се състои от петима членове, един от които ще е председател. Положението му в ерархията на държавата ще е много високо. Той ще получава заплата, равна на 90 на сто от тази на председателя на парламента. Ще трябва да е юрист или в краен случай – икономист. Четирима от членовете ще се назначават от парламента, а един – от президента.

Комисията сама ще решава кого да проверява и кого – не. В чл. 8 ал. 2 е записано: Производството се провежда в предвидените от закона случаи, а в останалите случаи, при наличие на данни за имущество с незаконен произход – по преценка на комисията.

Всичко това е много странно и опасно. Подобен закон ни връща към времената на тричленките, които са решавали кой е "враг на народа" и кой "наш човек" - ще се разчистват сметки. А е нужно само данъчните да си вършат добре работата и да проверяват съмнителните лица, категоричен е адвокат Тодор Христов, който се занимава с имотни сделки.

Предлагаме на вашето внимание пълният текст на проектозакона. Четете и преценявайте. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама