СВЯТ


Франция готви закон срещу изоставянето на домашни животни

2 4320 30.06.2019
Франция готви закон срещу изоставянето на домашни животни

Френски депутати искат да сложат край на практиката на масово изоставяне на домашни животни, особено през лятото, когато хората отиват на почивка и изхвърлят любимците си на улицата.


Двеста и четиридесет парламентаристи от всички политически партии обявиха в седмичника "Журнал дю диманш", че предстои да бъде внесен законопроект за прекратяване на практиката на масово изоставяне на домашни животни, която "е недостойна за цивилизованите общества и за Франция", предаде АФП.

 

"Как да приемем, че 100 000 кучета и котки се изоставят всяка година в нашата страна? Това е един тъжен рекорд на европейско ниво", казват депутатите в статия в изданието.

 

Около 60 000 животни се изоставят във Франция само през лятото въпреки кампаниите на асоциации, защитаващи животните. През 1999 г. бяха приети по-сурови санкции за хората, изоставящи животните - две години затвор и 30 000 евро глоба. Но ефект от тях така и не беше постигнат.

 

Според депутатите основната мярка за превенция срещу изоставянето на животни е идентификацията на кучетата и котките, която стана задължителна съответно през 1999 г. и през 2012 г. Но ефикасността на тази мярка е относителна поради липсата на санкции и контрол, казват депутатите. Те смятат, че едно от решенията би могло да бъде задължителна стерилизация на котките. Друго решение би било старческите домове да приемат освен възрастните хора и техните домашни животни. Освен това в училищата трябва да има програми, които да направят децата по-отговорни към съдбата на животните.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама