НОВИНИ


Станишев: Още днес може да има решение за председател на ЕК. Борим се за Франс Тимерманс!

0 4407 30.06.2019
Станишев: Още днес може да има решение за председател на ЕК. Борим се за Франс Тимерманс!
PES

Президентът на ПЕС събра премиерите от левицата преди решаващата среща на европейските лидери.


"Франс Тимерманс е най-подходящият избор за председател на Европейската комисия. Той еднозначно спечели предизборните дебати и вдъхнови хиляди европейци да гласуват за промяна в Европа. През последната седмица водихме интензивни разговори с другите европейски политически семейства. Бях в постоянна връзка и с премиерите на Испания и Португалия Педро Санчес и Антонио Коща, които водеха преговори с министър-председателите в рамките на Съвета. Благодарение на техните усилия, днес шансовете ни за успех са още по-големи, защото семейството на ПЕС е единно и добре координирано. Преговорите са в решителна фаза и още днес може да има резултат от тях. Надявам се на срещата на върха тази вечер всеки да прояви мъдрост и отговорност, защото продължително забавяне на процеса би означавало институционална криза в ЕС."

 

Това заяви лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев, който беше домакин на координационна среща на левите премиери преди извънредното заседание на Европейския съвет днес в Брюксел.

 

"ПЕС продължава да се бори за кандидатурата на Тимерманс. Той има опита, волята и визията за нова посока към по-социална и по-справедлива Европа, и е способен да събере зад себе си необходимото мнозинство. Битката ни е за нов социален дневен ред в Европа и единствено лидерството на ЕК може да донесе желаната промяна. Радвам се, че дори и представители на десницата, сред които и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, признават качествата на Франс и са склонни да го подкрепят."   

 

.

 

"Финалният кръг от преговори предстои и крайното решение все още е под въпрос. Надявам се тази вечер да успеем да убедим и последните скептици, че това е единственият правилен и възможен път напред. Националният егоизъм и разпределянето на порции между големите държави трябва да отстъпи пред общоевропейския интерес. Такъв сценарий би бил огромен успех не само за семейството на ПЕС, но и за цяла Европа", заяви в заключение Станишев.

 

Сред присъстващите на срещата бяха:

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция;

Анти Рине, министър-председател на Финландия;

Антонио Коща, министър-председател на Португалия; 

Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта;

Мете Фредериксен, министър-председател на Дания;

Педро Санчеc, министър-председател на Испания;

Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия;

Стефан Льовен, министър-председател на Швеция;

Олаф Шолц, зам. министър-председател на Германия;

Франс Тимерманс, водещ кандидат на ПЕС за председател на ЕК;

Ираче Гарсия Перез, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама