СВЯТ


Съдът в Люксембург спъна Пучдемон към мястото му на евродепутат

1 4931 02.07.2019
Съдът в Люксембург спъна Пучдемон към мястото му на евродепутат
Карлес Пучдемон

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон не получи разрешение от Съда на ЕС да заеме мястото си на евродепутат, предаде БТА.


Базираният в Люксембург трибунал отхвърли днес искането на Пучдемон и на бившия регионален министър на здравеопазването на Каталуня Антони Комин да заемат местата си в Европарламента. Решението бе постановено ден преди началото на учредителната сесия на новия Европарламент в Страсбург.

 

Двамата каталунски политици бяха избрани за евродепутати на изборите в края на май. Испания обаче е издала срещу тях заповеди за арест и те живеят в изгнание в Белгия. Испанската избирателна комисия отказа да предаде удостоверенията на двамата политици, че са избрани за евродепутати, на адвокат.

 

Според комисията всички новоизбрани испански евродепутати трябва първо да положат клетва пред конституцията в Мадрид. Пучдемон и Комин не са се явили и по тази причина не фигурират в списъка на избраните евродепутати.

 

Днешното решение на Съда на ЕС означава, че двамата каталунски политици няма да могат да встъпят в мандатите си като евродепутати. Съдът отхвърли жалбата им срещу действията на испанските власти. Ако избраните евродепутати не фигурират в списъка на съответната държава, Европейският парламент не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в ЕП, заявиха от съда в Люксембург.

 

Въпросът дали евродепутатите трябва лично да положат клетва пред конституцията е предмет на дело пред испански съд, по което все още няма решение. Ако отидат в Испания, Пучдемон и Комин незабавно ще бъдат арестувани във връзка с участието им в опита за отцепване на Каталуня през есента на 2017 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама