НОВИНИ


Таня Андреева: Не можеш да пътуваш 100 и 200 км, ако животът ти виси на косъм

2 4805 03.07.2019
Таня Андреева: Не можеш да пътуваш 100 и 200 км, ако животът ти виси на косъм
Таня Андреева

Свидетели сме на намерения и на план за промени. Министърът на здравеопазването анонсира преди година, че те ще с свързани с ново финансиране и ново отношение към онкоболни. Всеки чака тези действия. Това каза бившият здравен министър Таня Андреева по БТВ.


Областните и университетските болници са държавни. Смисълът е да се обезпечи комплексно лечение на болните. Ако се затвори болница, трябва да се обезпечи алтернатива. Особено в изостанали райони, не можеш за малкото останали хора да застрашиш здравето им. Не трябва да се действа ситуативно. Работата на министъра е да мисли какво ще се случи след 5, 10 и 20 години. И той да действа.

Питах как е болницата в Белоградчик. Казаха ми: „Ми тя е умряла“. Болницата не е бизнес. Не можеш да пътуваш 100 и 200 км, ако животът ти виси на косъм. Алтернатива се осигурява със спешна помощ. Много болници висят на косъм - в Разград, във Враца, в Търговище.

 Много клинични пътеки са неправилно остойностени. Някои са силно завишени. На болниците не са преведени пари, за да се повиши фонд работна заплата. Здравеопазването трябва да се управлява от хора, които са учили как се управляват болници.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама