БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Петкова: Фирмите да се възползват от държавна помощ, свързана с разходите за енергия

2 5478 05.07.2019
Петкова: Фирмите да се възползват от държавна помощ, свързана с разходите за енергия
Теменужка Петкова БГНЕС

Има възможност българските фирми да се възползват от държавна помощ, свързана с разходите за енергия от възобновяеми енергийни източници, като отстъпката може да достигне до 85 процента.


Това заяви в студиото на ''Здравей, България'' по Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова по повод недоволството на бизнеса заради скъпия ток за индустрията.

 

,,Пазарът на електрическа енергия у нас се дели на два сегмента - за нуждите на битовите потребители и за нуждите на бизнеса. А бизнесът търгува с електрическа енергия на свободния пазар. За целта има различни платформи за търговия на електрическата енергия. Моят съвет към фирмите е да купуват енергията на база двустранни договори, а не за ''ден напред''. Това е свободен пазар и единственият регулатор е търсенето и предлагането'', коментира Теменужка Петкова и припомни, че всички производители на електроенергия са длъжни да я продават само и единствено на борсата.

 

Тя сподели, че има възможност да си внасяме енергия отвън, като за целта трябва да се върви към пазарни обединения със съседните страни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама