Африканската чума по свинете е вирусно заболяване по домашните и дивите свине, което протича с висока смъртност. Няма ясно изразени клинични признаци, които да позволяват заболяването да бъде лесно разпознато.
То не е опасно за хората, но ако засегне индустриалното и домашното свиневъдство, може да доведе до огромни икономически загуби за страната ни. Заболяването е заплаха и за популацията на дивата свиня у нас. За това предупредиха от Министерството на земеделието, храните и горите, съобщава БГНЕС.
Днес в земеделското министерство се проведе съвещание, на което областните управители от Северна България, Изпълнителната агенция по горите и БАБХ, директорите на държавните горски предприятия и МВР обсъдиха обстановката в страната заради чумата по свинете, както и необходимите мерки за преодоляването ѝ.
Областните епизоотични комисии започват да заседават всяка седмица. Ще излязат и актуализирани мерки срещу заболяването. Ще бъдат актуализирани и информационните материали за населението, особено за тези, които живеят на село и в дворовете си отглеждат домашни свине“, обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
От своя страна изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев подчерта, че засега има открити две нови огнища на болестта, намиращи се в Плевенските села Жернов и Новачене. „Работата в Жернов и ограничаването на болестта там е приключила. Евтаназирани са 46 прасета. От вчера се работи и в Новачене. Резултатите ще ги знаем в края на деня“, обясни той.
Д-р Илиев увери, че 10-километровата зона около всички огнища е подложена на специален надзор и подчерта, че налагането на карантина на такова заболяване е невъзможно.
Заради лесното разпространение на болестта, експертите отправят и редица съвети към стопаните, които отглеждат свине. Те не трябва да хранят животните с кухненски отпадъци, които съдържат остатъци от свинско месо. Тъй като термичната обработка унищожава вируса, прясното месо трябва да бъде добре приготвяно чрез варене, пържене или печене. От прясното месо е по-добре да не се произвеждат сурово-сушени продукти – луканки, суджуци, сланина и др. Одраните кожи на заразени животни също са потенциален източник на болестта и те трябва да бъдат предадени за унищожение или заровени надълбоко.
Ловците също трябва да се съобразяват с някои изисквания. Ако намерят труп на дивя свиня, добре е те да не го пипат, а да маркират мястото му и незабавно да информират горските власти и местните ветеринарни служби. Заразата може да се пренесе дори и само с обувките, облеклото, ловното оборудване или ловните кучета.
Горските стопанства също ще се включат в борбата с болестта, обяви изпълнителният директор на агенцията по горите инж. Мирослав Маринов. Една от предприетите мерки ще бъде увеличен индивидуален отстрел на дивя свиня, за което е предвидено и материално стимулиране на ловците от 50 лева на глиган.