ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 9 декември

0 4032 08.12.2009
Пресата на 9 декември

Вестниците пишат за 13-а и 14-а заплата за съдиите; за това, че София пъпли с 12 км/ч; че през 2013 г. оставаме без учители.



Красимир Георгиев: Ще съдя всички, измислили продукта Красьо, цитира 24 часа.


“След приключване на разследването ще заведа дела срещу хората, уронили престижа ми”, казва в интервю за “24 часа” бизнесментът Красимир Георгиев, станал известен като Красьо Черничкия. Той настоява, че висшият магистрат Иван Колев ще трябва да докаже в съда, че цитирам - “Красьо Черния с ланците, който предлага назначения срещу пари в съдебната система, съществува и, че това е Красимир Георгиев”. 27-годишният бизнесмен заявява, че ще се постарае хората, които си мислят, че са над закона да разберат, че не са и допълява, че негови изказвания биха могли да предизвикат поне още 10 скандала като този. В интервюто бизнесменът съобщава, че за 6-те месеца от началото на скандала е разпитван веднъж в рамките на 10 минути. “Предоставих им всичко, което поискаха, и то на момента – телефон, компютър, разкрих банковата си тайна. В отговор последва публикуването на личните ми снимки от лаптопа ми в интернет, а имената от телефона ми първо попаднаха у най-различни политици и накрая в медиите”, казва още Красимир Георгиев.

София пъпли с 12 км/ч, известява 24 часа.

Средната скорост на придвижване в столицата е 12 км/ч. заради задръстванията установи експеримент на “24 часа”.
Скоростта се увеличава още през юни, когато децата са във ваканция. Голяма част от задръстванията в София се образуват заради това, че родителите возят децата си до училищата, смята главният архитект на София Петър Диков. Според него институцията квартално училище е изчезнала и това допълнително затруднява движението през пиковите часове. За момента задръстванията са напълно непредвидими - това знае всеки шофьор в столицата. Трафикът сякаш няма логика и е възможно в един ден в час пик колите да се движат относително бързо (10 км/ч), а в час, в който обикновено движението е свободно, да пълзят с 2-3 км/ч.

И 13-а, и 14-а заплата за съдиите, съобщава Дневен Труд.

Съдии могат да получат до 2 заплати по Коледа като награди за труда, показа проверка “Труд”. Колко ще са призьорите, още не е известно. В прокуратурата и следствието бонуси от 1 заплата ще има, но само за 20% от състава - за всеки пети. Сред критериите е да имат довършени дела със значим обществен интерес. Разнобоят идва след решение на ВСС 24 млн. лв. да се раздадат като “персонални награди”. В сряда в съдебния съвет се чакат нови драми - “засечена” с Черничкия съдийка оттегли оставката си.

В.С. срещу В.С., пише Дневен Труд.

В интервю за “Труд” собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов обвинява лидерът на “Атака” Волен Сидеров, че е накарал почти всички депутати, а и тези, които са билр на избираеми места в листите, да попълнят гаранции към офшорна фирма в размер на 150 000 евро. Тези гаранции имали статута на запис на заповед, с които можел да се разпорежда Сидеров. На въпрос чия е офшорната фирма, Симеонов казва, че лидерът на “Атака” цитирам – “има такава регистрирана на Сейшелските острови”. “Целта е била да се осигури лоялност на групата. От своя страна лидерът на “Атака” се заканва, че ще съди и ще осъди за клевета бившият си съпартиец. “Вече имам спечелени няколко дела, така че да внимава много”, предупреждава Сидеров. Той определя Симеонов като човек с цитирам “фелдфебелски характер, който обича да мачка хората”.

България ще изгуби около 120 млн. евро по САПАРД, съобщава Дневник.


България ще усвои около 73% от предвидените 445 млн. евро по земеделската предприсъединителна програма САПАРД, която приключва окончателното в края на годината. Това означава, че страната ще изгуби около 120 млн. евро. Това прави почти една трета от цялото финансиране по програмата. "За съжаление оценката за приключването й е песимистична", каза пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси Силвия Инджова, директор на Националния фонд в Министерството на финансите, чрез който се осъществява разплащането на всички европроекти.

През 2013 г. оставаме без учители, твърди Новинар.

2013-а и 2014-а година може да се окажат фатални за средното образование в България, прогнозират експерти. По думите на Самуил Шейнин, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, в тези години 60 процента от учителите в страната навършват пенсионна възраст. Младите преподаватели обаче са едва 2,23 на сто. Това е една от причините съюзът да изготви програма, която цели привличането на млади кадри.
Една от мерките от юли 2010 г. е началната заплата да стане 550 лв. и всяка година да се увеличава с по 100 лв., за да достигне до минимум 700 лв. през 2015 г. В момента парите, които получават начинаещите учители, са 450 лв. месечно.

Изненада: Юзеирови сами си съборили клуба, цитира Стандарт.


На истинска изненада се натъкна екипът от областната администрация в Попово, който трябваше да събори незаконните постройки на "Клуба за приятелство и братство" на скандалните братя Юзеирови от село Славяново, Поповско. Постройката се оказа в развалини.
Когато разрушителите пристигнаха на обекта, въоръжени с всички технически средства за премахване на постройките, а екипите от отдел "Охрана и контрол" заеха позиции за опазване на обществения ред при операцията, с изненада се установи, че работата вече е свършена.

Багери нагазиха тузарски вили, информира Монитор.

С невиждана полицейска охрана вчера сутринта започна събарянето на незаконните богаташки вили в местността Ченгене скеле край Бургас. Първите четири вили от общо изградените там 257 луксозни сгради паднаха под напора на багерите. Баровските къщи се превърнаха в купчина отпадъци пред очите на собствениците им. Зрелищната акция по събарянето премина под жестока жандармерийска охрана с над 200 униформени, въоръжени с щитове. Малко преди багерът да срине първата набелязана вила, се чуха закани от неколцина собственици, че ще легнат пред машините и няма да дадат домовете си. До ексцесии обаче така и не се стигна и никой не посмя да се противопостави на гардовете в униформи. Четирите съборени вчера хасиенди са били построени през последните 10 години след като предприемачи с дебели портфейли заграбили незаконно общински и държавни терени. По същата схема в стил "Дивия запад" са вдигнати и останалите 253 къщи. След Нова година ще продължи поетапното събаряне и на останалите масивни вили в местността, някои от тях много луксозни. Не случайно рибарите наричат това място "село Богатово", тъй като повечето собственици са бизнесмени, които нямат нищо общо с рибарския занаят. Всички хора са уведомени и е спазена цялата процедура.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама