НАРОДЕН ГЛАС


Вижте коментарите за изгорялата кола на проф. Велислав Минеков

6 7493 11.07.2019
Вижте коментарите за изгорялата кола на проф. Велислав Минеков
Съобщението на проф. Минеков във Фейсбук Facebook

След съобщението във фейсбук от проф. Велислав Минеков, че са запалили колата му, в социалните мрежи и медиите се завихри канонада от коментари. Съпругата му, Ани Вълчанова, съобщи, че гори колата на съседа и пламъкът отива към тяхната.


Някои медии направиха от това скандал. Коментарите и реакциите показват, че обществото ни има вече сериозна нетърпимост към липсата на свобода на словото, мафията и репресиите срещу всеки, който си позволява да говори срещу властта.

 

Самият проф. Минеков коментира темата още няколко пъти.  Ето какво написа професора по-рано днес:

 

Естествено е, че в този час не спя.
Интересно ми е, кои медии ще си позволят информация за този престъпен акт. Кой ще си позволи кураж да пожелае истината ?
Да ви припомня, че всички новини започват с битови престъпления и пътни инциденти.
Да преброим утре интересуващите се журналисти и свободни медии ...
111 място в света. Облекчително е, че Туркменистан е след нас в медийната свобода...

вм

***

Изказвам сърдечна благодарност към пожарникарите от 7мо управление и техният началник Георги Ташев за незабавната реакция и спасяване от пожар на съседните сгради. Огънят беше потушен преди взривяване на три пълни резервоара с газ, бензин и нафта.
Благодаря им от сърце !
Надявам се на същата реакция от полицията. Вече е ясно, че това е криминален акт.

вм

***

Пелинкооооу... Що не палнеш плевнята на кмета ?
Га мислим мразим. Най-мразим да мислим. /Вуте/

 

Велислав Минеков, Фейсбук

 

Вижте какви коментари последваха в социалните мрежи от журналисти и приятели на професора:

 

Весислава Танчева:

Аз не разбирам как точно твърдението, че колата на Велислав Минеков e изгоряла, защото умишлено е запален съседния автомобил, тряба да е обяснение и успокоение за всичко?!


Първо, ако Велислав казва, че в колата му е излят бензин, аз вярвам на него, а не на МРВ.
Второ, дори и да е запален съседния автомобил, това не значи, че мишената не е пак Слави!
Трето, какво успокоение трябва да намерим във факта, че колата била собственост на постоянно пребиваващ у нас сърбинн?! С какво е заслужил палежа - с това, че е сърбин ли?
Четвърто, с какво се занимава този човек и защо живее необезпокояван цяла година в София, щом предизвиква такива действия?


Въобще, коя кола първо е запалена и защо няма никакво значение от гледна точка на факта, че такива неща се случват в София и дори не предизвикват кой знае какви вълнения...
Толкова сме свикнали с бруталните нелепости и мутренското си ежедневие, че имаме по една педя мазоли на съвестта си.

 

Даниела Горчева:

Мутрите хептен се разпасоха! Велислав Минеков, казвай с какво да помагаме?

 

Валентина Василева- Филаделфефс:

Преди няколко дни, на един форум казах, че обсъждаме проблемите на Изборния кодекс и прозрачността все едно живеем в нормална демокрация, а не в авторитаризъм. Сега си представете, че не сме в ЕС и на хунтата не й се налага да спазва поне привидно основните човешки права, като правото на живот и свобода. Да описвам ли или вече си го представихте? Представихте ли си достатъчен брой политически убийства и присъди? Как е? Красиво?


Горящата кола на Велислав Минеков е отношението ИМ към нашето право на свобода и достоен живот. Мен не ме е страх, този вид "хабери" не ми въздействат и не си давам , нито си търгувам достойнството. Ще вървим заедно с хора, като Велислав към деня, в който Пожарникарят няма да успее да загаси огъня под краката си и ще плати солидарен данък заедно с бушоните си.


Този ден е близо, ако изтриете от съзнанието си думата "страх" и надеждата, че Той сам ще си тръгне.
За всички хора с достойнство - Аз съм на линия.

 

Владимир Миленски:

Запалиха колата на проф. Велислав Минеков. Той е известен освен със скулптурите си и професорската си дейност, но с активната си гражданска позиция срещу статуквото, олигархията и политическата престъпност в България.
Този грозен акт за сплашване се случва непосредствено след публикуване на интервю с професор Минеков за сайта LIBERTA.BG

 

Николай Хаджигенов:

Пичове, паркирам колата през деня пред офиса - малка закътана уличка в центъра на Мордор, адреса е посочен в Гугъл мапс, съвсем удобно за запалване, бомба или поне за кирки.


Самия офис е пълен с хартия и би горял чудесно.
Точно, както снощи изгоря колата на професор Велислав Минеков, запалена от някой недоволен от критиките срещу корупцията и срещу властта, което у нас е едно и също или по негова заръка


У дома имам хиляди книги. Много хиляди, повечето от които съм прочел по няколко пъти.
Мястото им е на кладата.
Моето също.


Това ви го казвам не за друго, а за да знаете, че не смятам да мълча и не мисля да мирясвам, докато корупцията и беззаконието са навсякъде.
Ако трябва утре да умра, то няма да е защото съм мълчал, нежели от страх.....

 

Мирослава Петрова:

С това парче специално поздравявам проф. Минеков Велислав Минеков, защото знам, че въпреки безумието наоколо, пак би се усмихнал.

(Talking Heads - Once in a Lifetime)


Татяна Кристи:

Колата на Велислав Минеков e запалена от престъпници на хранилка на властта. Проф. Минеков е виден критик на управлението на Борисов и грижливо отглежданата от него мафиотизирана власт. Нито една голяма телевизия не е отразила събитието! Да продължаваме гордо да играем хоро и да си късаме ризите от патриотизъм! А домашната прислуга от телевизиите дори не заслужава коментар.

 

Константин Мишев:
Запалиха колата на Велислав Минеков...изглежда много ги е страх, че ако се кандидатира за кмет на София ще ги помете!

 

Ева Радева:

11 юли Световен ден на човечеството !
Да бъдем по добри ни призовават !

Това важи ли за една територия на Балканите където днес палят коли на интелектуалци ,които се осмеляват да говорят истината . А историята помни,че са били и убивани/ Райко Алексиев/ ,явно мракобесните времена се завръщат ????
Днес е проф. Велислав Минеков , утре ще сме аз ,ти и всички несъгласни с режима ,който ни налагат !
И само да ви напомня нещо !!!
**************************************************************************
Когато нацистите дойдоха за комунистите,
аз мълчах;
не бях комунист.

Когато затвориха социалдемократите,
аз мълчах;
не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за профсъюзите,
аз мълчах;
не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите,
аз мълчах;
не бях евреин.

Когато дойдоха за мен
- вече не бяха останали хора,
които да ме защитят.

Мартин Нимьолер

 

Светослав Трайков:
Не казвам, че подпалиха колата на проф. Велислав Минеков заради активната му гражданска позиция срещу статуквото, олигархията и политическата престъпност в България, но всъщност точно това казвам. И ако може Боеко да каже дали го кефи, че ни върна в 90-те години, когато се палиха коли и търговски обекти, лежаха ликвидирани мафиоти по улиците изпръскани с кръв, а бизнесът се рекетираше за отчисления, "за да не бъде обезпокояван"? Also, ние знаeм кой и защо запали колата на професора. Това е политическата мафия, която управлява нашата държава, това са статуквото, системата, беззаконието, олигархията и корупцията, които всеки ден ни изцеждат като презрели лимони. Закривай!

 

Петко Ковачев:
Иначе аз дори не съм уплашен. Това се очакваше, не съм изненадан. Но се питам колко още може да вони и гори кочината, в която по принуда живеем, а площадите са пусти, вместо да се тресат от протести. А поводи за такива имаме всеки божи ден“, коментира проф. Minekov „А извършителят ще бъде неизвестен“, увери той.

 

Весислава Танечева:
Т.нар. национални телевизии, чиито новинарски емисии и без друго приличат на криминални сводки, а коментарните им рубрики - на сълзливи социалки, не намериха за нужно да споменат и дума за палежа на колата на проф. Велислав Минеков!
Ясно, че не е джип на плажа (дъвчем темата 5 дни!, а и още не са им посочили клошаря-подпалвач, но пък напоително ни обясниха, как футболни агитки потрошават малко градче в Словакия, а полицията открила кон, вместо нелегални имигранти в махалата на Самоков.


Не думай!
Когато казвам, че убийството на медийната свобода заразява със смърт морала на цялото общество, имам предвид точно това...

 

Петър Стаматов:
Тъкмо се размечтая за връщане в България и новините от там ме отрезвят. Тази нощ са разбили прозорците, заляли с бензин и запалили колата на един творец и учител за младите - Велислав Минеков.

 

Георги Илиев:
Добро утро! Ето една новина, която не попадна в сутрешните блокове. Снощи, към 22:30ч. запалиха колата на Велислав Минеков.

 

“Стъклата бяха строшени и очевидно вътре беше излят бензин. И така, както си гореше, влязох вътре, за да отдалеча колата от блока и другите съседни сгради - можеше да стане бедствие. През деня минах технически преглед и заредих и двата резервоара до горе, можеше да стане страшно.”

 

Стоян Тончев:
Г-н Борисов, към мутренските години на 90-те ли се връщаме, когато се палиха коли и търговски обекти, лежаха ликвидирани мафиоти по улиците изпръскани с кръв, а бизнесът се рекетираше за отчисления, "за да не бъде обезпокояван"?


Ние знаeм кой и защо запали колата на уважавания проф. Велислав Минеков? Това е политическата мафия, която управлява нашата държава, това са статуквото, системата, беззаконието, олигархията и корупцията, които всеки ден ни изцеждат като презрели лимони и ни изпиват с мед на фреш!


Г-н Борисов, осъзнавате ли накъде сте се запътили и докъде ще стигнете?! Харесва ли Ви да сте премиер на най-бедната държава в ЕС с фасадна демокрация, с умъртвена свобода на словото (в която смелите журналисти и интелектуалци или се пребиват и убиват, или им унищожават имуществото, или органите на властта ги репресират), с най-висока смъртност в света и с най-висока степен на корупция в Европейския съюз?
Г-н Борисов, България не е ВАША, а НАША - на гражданите на Република България, какъвто сте и Вие! И ние ще изискваме, ще критикуваме, ще се изразяваме свободно и ще имаме мнение!


Г-н Борисов, а можехте да направите толкова много за своя народ и държава... Но не пожелахте!
10 години!!!

 

Христо Николов:
Репресии и сплашване на неудобните в лицето на Велислав Минеков!

 

 Иван Иванов:
Само часове след публикуването на изключителното интервю с професор Велислав Минеков на Либерта.бг, автомобилът му е подпален! Слочаенос??!

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама