НОВИНИ


Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради теча на данни

13 5505 16.07.2019
Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради теча на данни
Венцислав Караджов БГНЕС

Регламентът предвижда много високи санкции за такъв тип нарушение - до 20 млн. евро. Налагането веднага, преди да се изяснят съответните факти и обстоятелства, на санкция би отнело средства от самия администратор, които той трябва да вложи в момента, за да подобри системите си.


Това заяви Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни пред bTV във връзка с хакерската атака и изтичането на данни от НАП.

 

"Платформите, на които са изградени тези системи, са вече остарели. Те не отговарят на съвременните изисквания. Софтуерът се развива страшно бързо и се създава тази възможност за пробив в системата", допълни Венцислав Караджов.

 

По думите му, НАП има срок от 72 часа, за да провери и уведоми надзорника си - Комисията за защита на личните данни, какво точно е атакувано и изтекло от масивите им. Следват препоръки как да се предотврати подобен теч и санкции.


Откъдето данните са изтекли, оттам трябва и да уведомят гражданите, че са жертва, смята Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

 

Той разясни, че ако данни на човек, които се съдържат в документите в НАП, изтекат в публичното пространство, и това доведе до определени коментари, на факти и обстоятелства, свързани с този човек, тогава той би могъл да претендира и за неимуществени вреди.

 

Европейската комисия може да изпрати експерти в България, ако има нужда.

 

Припомняме, че на 15 юли в няколко редакции бе получен мейл за реализирана хакерска атака. Докато специализираните органи проверяваха, журналисти бяха открили свои данни в хакнатата база данни на националната агенция по приходите (НАП).


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама