НОВИНИ


Франция официално ще подкрепи Кьовеши за Европейската прокуратура

7 4297 20.07.2019
Франция официално ще подкрепи Кьовеши за Европейската прокуратура
Лаура Кьовеши

Френският президент Емануел Макрон е съобщил в телефонен разговор на румънския си колега Клаус Йоханис, че кандидатурата на Жан-Франсоа Бонерт ще бъде оттеглена и Франция ще подкрепи Лаура Кодруца Кьовеши в кандидатурата й за първия европейски прокурор, съобщават румънски медии.


Европейският парламент обяви в четвъртък, че потвърждава подкрепата си за Лаура Кьовеши, а председателят Дейвид Сасоли ще изпрати писмо до Съвета на Европейския съюз в това отношение. Сасоли смята, че "е от съществено значение" възможно най-скоро да се гарантира разследването и наказателното преследване на престъпления срещу бюджета на Европейския съюз.

 

Преди два дни се появи и информация за подкрепата на кандидатурата на Кьовеши от Франция, въпреки че кандидатурите са индивидуални, а не на национално ниво. След разговора на президентите Макрон и Йоханис подкрепата е потвърдена официално.

 

За развоя на събитията около кандидатурата на Лаура Кьовеши съобщи и журналистът Владо Береану в социалните мрежи, като посочи че информацията за френската подкрепа е обявена от прес-службата на румънския президент.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама